Parket van Halle-Vilvoorde vervolgt ‘money mules’

REGIO –  ‘Money mules’ zijn personen die in ruil voor een vergoeding hun bankrekening en -kaart laten gebruiken door criminele organisaties. Dat gebeurt o.a. in het kader van fraude met onderschepte facturen. Het rekeningnummer van de money mule wordt op de factuur aangebracht en vervolgens naar het slachtoffer doorgestuurd voor betaling. Maar ook bij phishing waarbij slachtoffers telefonisch of per e-mail worden misleid om hun bankgegevens over te maken waarna er betalingen worden uitgevoerd naar het rekeningnummer van de money mule.

“In de praktijk stellen we vast dat er vaak geen linken zijn tussen de money mules en de leden van de criminele organisatie die hen aanspreken. Er worden geen (echte) namen noch contactgegevens uitgewisseld wat verder onderzoek naar deze criminele organisatie uiteraard bemoeilijkt. Via bankonderzoek slaagt men er wel in om de titularis van de bankrekening waarop de gelden werden gestort te identificeren, maar uit de verhoren van deze titularissen blijkt steeds dat ze dezelfde ongeloofwaardige verklaring hanteren, nl. dat ze hun bankkaart recent hebben verloren en niets met de feiten te maken hebben”, legt woordvoerder Gilles Blondeau van het parket uit.

Het parket Halle-Vilvoorde is van mening dat de aanpak van money mules enerzijds maatschappelijk uitermate relevant is en anderzijds de fundamenten van de werking van de criminele organisaties die teren op dergelijke money mules in belangrijke mate kan aantasten (een belangrijke vorm van ‘anoniem’ innen van gelden zou wegvallen).

Het parket vervolgt dan ook elke inwoner van het grondgebied Halle-Vilvoorde die zich als money mule zou manifesteren. In bepaalde gevallen zal een minnelijke schikking worden voorgesteld. Zo de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een minnelijke schikking echter niet vervuld zijn of deze schikking niet betaald wordt, zal de money mule rechtstreeks gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Daar riskeert hij/zij te worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand tot 5 jaar en een boete van 26 tot 3000 euro.

Tot nu toe werden dossiers tegen 15 money mules opgestart. In deze 15 gevallen werd er tweemaal een minnelijke schikking voorgesteld. Slechts één hiervan werd effectief betaald. De 14 andere personen werden gedagvaard om te verschijnen voor de correctionele rechtbank in Brussel. Op maandag 1 december 2014 wordt een eerste themazitting gehouden waarop 9 dossiers zullen worden behandeld. De overige dossiers worden in het voorjaar van 2015 behandeld.

Uit bovenstaande statistiek blijkt dat vooral ‘jongeren’ worden aangesproken om te fungeren als money mule. Vaak gaat het om studenten en/of personen die in geldnood zitten en dus meer vatbaar zijn om in te gaan op het gemakkelijk voorstel van de criminele organisatie.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?