Masterplan katapulteert Gaasbeek naar ‘premier league’ van Europese kastelen

GAASBEEK – Minister van cultuur Sven Gatz heeft geld gevonden om te investeren in culturele infrastructuur. Een van de projecten die de minister steunt is het masterplan voor het kasteel van Gaasbeek waarvoor hij 12,5 miljoen Euro vrij maakt.

Het Kasteel van Gaasbeek is een site van Europees belang en bekleedt een unieke plaats in het Vlaamse museumlandschap. ‘Vlaanderen investeert in Gaasbeek met een ambitieus masterplan dat de klemtoon legt op het toegankelijker maken van het museum voor iedereen’, zegt minister van Cultuur Sven Gatz.

Het kasteel en de historische gebouwen in het park zijn in de loop van de twintigste eeuw niet altijd op een respectvolle wijze behandeld. Het interieur van het kasteel is aan restauratie toe en het geheel beantwoordt niet meer aan de huidige museale normen en noden. Het behoud en het beheer van de collectie, de integrale toegankelijkheid en verschillende functies binnen de publiekswerking dienen dringend te worden verbeterd. Ook het barokpaviljoen, de aanpalende kapelaanswoning en trap, de barokkapel en de neoklassieke triomfboog zijn hoognodig aan restauratie toe.

Masterplan

Voor grotere restauraties zoals die van het barokpaviljoen konden tot nu toe geen middelen worden vrijgemaakt. Daarom besliste de Vlaamse overheid het kasteel en het domein aan te pakken met een masterplan. Het Kasteel van Gaasbeek zal op die manier als museum van de Vlaamse Gemeenschap een inhaalbeweging maken om zich verder te kunnen profileren als toonaangevend en publieksgericht museum en erfgoedlaboratorium. Tegelijk zullen het domein, de historische parkgebouwen en de museumtuin op een geïntegreerde manier toeristisch worden ontsloten in een samenwerkingsverband tussen de beleidsdomeinen Cultuur, Natuur, Toerisme en Onroerend Erfgoed.

Leesbaar

Het masterplan zal het kasteel integraal toegankelijk en ‘leesbaar’ maken voor het publiek. De huidige kantoorvleugel krijgt een upgrade en een nieuwe functie. In het gebouw komen twee liften, die de verschillende niveaus ook voor mensen met een beperkte mobiliteit toegankelijk zullen maken. Ze zullen tevens toegang verlenen tot een panoramisch uitkijkpunt op de toren. De historische ruimtes zullen worden geherwaardeerd en aangevuld met meer flexibele ruimtes voor artistieke projecten, documentaire tentoonstellingen, studie en workshops.

Er komt een volledig nieuwe en hertekende scenografie (Theatervormgeving) voor het museum, die rekening houdt met de verschillende bezoekersprofielen. Een overdaad aan IT-snufjes zal de bezoeker in het museum niet vinden, maar wel een duurzame, deels digitale infrastructuur.

Premier league

De volledige uitvoering van dit masterplan is geraamd op 12.500.000 euro. “Dit Masterplan zet sterk in op een maximale beleving van ons erfgoed, maakt het kasteel voor het eerst volledig ‘leesbaar’ en toegankelijk, en katapulteert Gaasbeek naar de premier league van de Europese kastelen.” zegt Luc Vanackere Directeur van het Kasteel van Gaasbeek.

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?