Galmaardse clubs overwegen gerechtelijke stappen om duurdere lokalen

GALMAARDEN - Als gevolg van een nieuwe regelement moeten drie sportverenigingen tot 20 keer meer betalen voor het gebruik van hun clublokaal in de TRB-zaal. De boogschutters willen naar de rechtbank stappen.

De gemeente wil een transparant en open beleid voeren en stelde een reglement en een tarief op voor het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur. “De verenigingen konden op een tabel de uren invullen, waarin ze gebruik maken van de lokalen. We hebben op basis daarvan een verdeelsleutel opgesteld. We hebben alle clubs uitgenodigd en hen uitgelegd hoe we aan hun bedrag komen”, zegt schepen van sport en cultuur Ludo Persoons(CD&V).

Maar dat éénduidig en transparant reglement, wordt door drie sportverenigingen ervaren als een regelrechte aanslag op hun clubkas. De boogschutters Willem Tell betaalden tot op vandaag 150 euro per jaar voor het gebruik van de kelder.  'In oktober werd ons gezegd dat het bedrag zou worden opgetrokken tot 1.250 euro. Omdat we lieten verstaan dat we niet akkoord waren werd het bedrag terug gebracht tot 750 euro. Maar dat is nog altijd veel te veel', klaagt Gunther Niels. De Pingpong-club moet ipv 250 euro nu in eens 4.500 euro per jaar ophoesten.

'De verhogingen zijn op her eerste zicht spectaculair maar je moet weten dat er vroeger geen duidelijk tarief was en er is sinds 2001 nooit een indexering is toegepast. Bovendien betaalden andere sportclubs wel al veel voor het gebruik van bijvoorbeeld het sportcomplex. Andere  clubs zoals de ruiters staan zelf in voor hun infrastructuur. We wilden komaf maken met de willekeur door een eenduidig en transparant reglement op te stellen. Dat is gebeurd in overleg met de verenigingen en de adviesraden. Dat we echt geluisterd hebben, bewijst dat we het aanvankelijk voorziene bedrag voor de boogschutters hebben teruggebracht.'

Maar de argumentatie van de schepen overtuigt de clubs niet. ' We hebben we zelf een elektriciteitsmeter geplaatst om te zien wat ons verbruik is. We noteerden een verbruik van 200 euro. Het gevraagde bedrag kunnen we hooguit twee jaar neertellen, maar dat zijn we niet van plan. We willen een onafhankelijke club blijven, die niet gebonden is aan sponsors of politiek. Wij overwegen gerechtelijke stappen’, zegt Gunther Niels.

Dinsdag keurde de gemeenteraad het nieuwe reglement  goed. “De gemeentelijke infrastructuur wordt frequent gebruikt door verenigingen en particulieren van zowel binnen als buiten de gemeente. Sinds meer dan 10 jaar werden de gebruikersvergoedingen van de infrastructuur niet meer bijgestuurd, maar de nuts- en onderhoudskosten van deze infrastructuur lopen wel sterk op. De bestaande reglementen en gebruikersvergoedingen zijn verouderd en niet meer aangepast aan de actuele situatie”, legt schepen Persoons uit.

In de meerjarenplanning werd een herziening van de reglementen en een verhoging van de

gebruikersvergoedingen opgenomen als actie in 2014. “Bij de aanpassing van de reglementen en gebruikersvergoedingen werd gestreefd naar een betere uniformiteit tussen de verschillende accommodaties en naar meer transparantie voor alle gebruikers. Erkende gemeentelijke verenigingen kunnen nog steeds aan gunstige voorwaarden gebruik maken van de infrastructuur”, zegt Persoons.

Om de verenigingen die hiervoor in aanmerking komen te kunnen aanduiden, werd ook een algemeen erkenningsreglement opgesteld voor jeugd-, sport- en socioculturele verenigingen. Verenigingen die gebruik willen maken van de gunstige voorwaarden dienen éénmalig een erkenningsaanvraag in te dienen.

“Dit alles werd uitvoerig besproken met de hoofdgebruikers van de sportcomplexen en op alle adviesorganen en het beheersorgaan culturele infrastructuur van de gemeente. In het algemeen kregen wij een positief advies en hebben wij rekening gehouden met de opmerkingen en suggesties van de verenigingen en de adviesraad voor jeugd, sport en cultuur. Wij streven als gemeentebestuur naar een open en transparant beleid en dit was volgens schepen Ludo Persoons hier een voorbeeld van.

Vanaf 1 december 2014 kunnen de nieuwe reglementen en gebruikersvergoedingen geraadpleegd worden op de gemeentelijke website (www.galmaarden.be).


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?