Kleine gemeenten moeten veel meer betalen voor brandweer

REGIO - Een aantal kleinere gemeenten heeft  een bezwaarschrift ingediend tegen de nieuwe verdeelsleutel van de gemeentelijke bijdrage  aan de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West. Die gemeenten moeten vanaf volgend jaar een smak meer betalen voor de hulpverlening.

Bij de invoering van de brandweerzones wordt er een andere verdeelsleutel ingevoerd die voordeliger uit komt voor een aantal centrumgemeenten zoals Zaventem en Lennik maar die anderen gemeenten veel meer geld kost. De berekening gebeurde door de gouverneur omdat de gemeenten er geen consensus over bereikten.

Uit een raming van de gouverneur blijkt dat de bijdrage van Galmaarden met bijna 50% stijgt van ongeveer  198.000 naar 291.000 euro, voor Herne met 60% van 161.000 naar 262.000 en voor Bever met 70 % van 45.000 naar 77.000 euro.

Deze drie gemeenten investeerden samen in een voorpost in Tollembeek om een snellere hulpverlening te krijgen. Net die snellere hulpverlening wordt aan de gemeenten voor 7% in het totaal bedrag aangerekend. “Door de voorpost zijn de interventietijden ingekort. Onze investeringen worden niet mee gerekend in de verdeelsleutel. We worden nu gestraft terwijl we in het verleden investeerden in een snellere hulpverlening”, zegt burgemeester Kris Poelaert van Herne. “We kunnen die forse stijging niet betalen en dienen daarom een bezwaarschrift in", zegt de Galmaardse burgemeeester Pierre Deneyer.

De drie gemeenten leenden voor het gebouw van de voorpost, voor het meubilair, de ICT en een ziekenwagen samen 1.756.000 euro en moeten daarvan nog 1.072.000 euro aflossen tot in 2032.

Op een vergadering van de pre-zoneraad vernamen de burgemeesters dat de financiële inspanningen die hun gemeenten deden, mogelijk kunnen worden gecompenseerd door de huur van het gebouw van de voorpost of door een terugbetaling van de investeringen.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?