Leerling in rolstoel moet wachten op gemeentearbeiders

LENNIK – Sinds Anoesjka een been brak, moeten gemeentearbeiders haar naar haar klas op de eerste verdieping van gemeenteschool ’t Rakkertje dragen. De school wil de klas niet tijdelijk naar het gelijkvloers verhuizen.

Anoesjka brak op 9 september haar scheenbeen in de turnles, waardoor ze nu al bijna 11 weken in een rolstoel zit. De eerste drie leerjaren van de gemeenteschool zitten op de eerste verdieping van het schoolgebouw in de H. Ghyselenstraat. De andere klassen bevinden zich in Eizeringen.

“Mijn dochter mag niet lopen op haar been en moet naar boven en beneden gebracht worden. ’s Middags moet ze helemaal alleen boven blijven. Dit vinden wij niet verantwoord. Mijn dochter is 6 jaar en als zij naar het toilet moet, moet ze iemand roepen. Vorige week vrijdag hoorde niemand haar geroep waardoor ze haar behoefte in haar broek moest doen. Ze heeft dit dan ook niet durven zeggen in het bijzijn van haar medeleerlingen en heeft dit dan 3 uur moeten volhouden tot de school gedaan was”, zegt moeder Cindy De Doncker.

De juf zou het meisje niet naar boven of beneden kunnen dragen want ze zwaait met een dokterspapiertje.   Sinds twee weken komen gemeentewerklieden het meisje ’s morgens naar boven brengen en ’s avonds naar beneden. “Maar hoe kan Anoesjka dan haar behoefte doen tijdens de dag?"
Volgens schepen van onderwijs Johan Limbourg zou de juf naar de gemeentearbeiders moeten bellen als onze dochter haar behoefte moet doen. Maar die mannen zijn niet altijd in de buurt en voor ze aankomen is het al lang te laat”, zegt Cindy De Doncker.

Brand

“Stel je voor dat er brand uitbreekt op een moment als Anoesjka alleen boven zit. Dan zit ze gevangen want de juf wil haar niet naar beneden brengen! We hebben de schepen van onderwijs gesproken en die steekt alle schuld op onze dochter en lacht alles weg. Hij zegt gewoonweg dat hun school niet is aangepast aan deze situatie”, zegt moeder De Doncker.

Verhuis

“Wij hebben van in het begin voorgesteld om de klas tijdelijk naar beneden te verhuizen maar dit wou de juf niet. Anoesjka zit nu in het eerste leerjaar en we kunnen ons niet permitteren om haar 6 maand thuis te laten want zolang zou het kunnen duren. Als de klas naar de bib gaat, moet het meisje alleen achterblijven in de klas. Dit kan toch niet? Al de leuke dingen, zoals naar het bos gaan of naar de bib, moet zij missen. Als ze gaan zwemmen om de 14 dagen moet oma ze gaan halen want ze kan niet mee!”, klaagt moeder De Doncker

Gevolgen

“We zijn nog geen 3 maand verder en onze dochter krijgt ‘s nachts nachtmerries door de manier waarop ze wordt behandeld in de klas. Anoesjka is niet ziek maar is gewoon niet mobiel op dit ogenblik, zij voelt zich niet begrepen en verlaten. Wij moesten met dit verhaal naar buiten komen want onze dochter is hierdoor mentaal gekraakt. Wij zouden graag willen dat dit stopt voor alle leerlingen die hetzelfde zouden kunnen meemaken en vooreerst voor onze dochter”, stelt de mama.

Andere school

“De directrice luistert niet want ze neemt geen beslissingen en antwoordt zelfs haar telefoon niet meer. Wij zijn tot bij haar geweest meerdere malen en zij zei dat we dan maar een andere school moesten nemen. Zo is zij van de problemen vanaf. Dus, iemand die in een rolstoel zit met een gebroken been past niet in deze school. Gewoon het gemak van de school.” De ouders overwegen sterk om een andere school te zoeken.

Alles gedaan

Volgens onderwijsschepen Johan Limbourg hebben  de school en de gemeente alles gedaan om het meisje te helpen. “Het is vanwege het didactisch materiaal niet mogelijk om de klas naar het gelijkvloers te verhuizen. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds is er altijd iemand aanwezig om haar te helpen. Er zou vrijdag een probleem geweest zijn. Ik heb de leerkrachten gesproken en zij verzekerden me dat ze doen wat ze kunnen. Ze vragen haar regelmatig of ze niet naar de toilet moet gaan. Ze krijgt ook de keuze om in de klas te blijven of naar beneden te gaan als het goed weer is. Er blijft altijd een leerkracht of een leerling bij haar”, verzekert schepen Limbourg.

Nieuwbouw

De schepen geeft toe dat het schoolgebouw niet echt is uitgerust om kinderen in een rolstoel te ontvangen. “In de nieuwbouw in Eizeringen is dat wel voorzien”, zegt de schepen. “Ik lach daar echt niet mee. Ik heb zelf ook twee kinderen.”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?