Sabam-factuur voor benefietoptreden voor Nepal (Update)

PEPINGEN – Brecht De  Mey heeft een factuur van, net geen, 150 euro gekregen voor een benefietoptreden voor het project Support4Nepal. Update: reactie van Sabam.

Het concert had op 28 juni plaats in Brechts tuin en alle artiesten traden gratis op. Door het slechte weer viel de opkomst tegen waardoor de opbrengst amper 3.500 euro bedroeg tegenover 6.000 het jaar voordien.  Met de opbrengst konden in Nepal een drinkwaterinstallatie en toiletten  gebouwd worden.

Brecht kon met een delegatie van zijn school enkele projecten in Nepal bezoeken. Iedereen betaalde zijn reis zelf. Vorig weekend vertelden de studenten hun belevenissen nog tijdens het wereldcafé in de Oude Post in Halle.

Groot was de ontnuchtering toen er een factuur van 149,46 euro in de bus stak. “Stom dat het geld van zo een actie naar zo een regelgeving moet gaan terwijl alle artiesten hun betaling afstonden.”, zegt Brecht.

Het is nochtans niet de eerste organisatie die de jonge man opzette voor het goede doel. “Bij vorige optredens kon ik rekenen op een uitzonderlijke korting maar deze keer wilde Sabam dat niet meer toestaan. Ik ga nu bij de artiesten hun playlist opvragen om te zien welke beschermde werken ze brachten. Sommige onder hen zijn niet aangesloten en brachten eigen werk. Ik ga de lijst opsturen naar Sabam in de hoop dat ze nog van gedacht veranderen”, zegt Brecht.

De opbrengst van de benefiet zijn al doorgestort naar het project in Nepal. Als Sabam voet bij stuk houdt, zal Brecht de factuur uit eigen zak moeten betalen.

Update : Sabam reageerde intussen :

"Het is de missie van SABAM om de auteursrechten van auteurs en componisten over de hele wereld te innen deze aan hen uit te keren. We zijn bijgevolg verplicht altijd te innen en we hebben niet het recht om in hun naam te beslissen wat er met hun geld gebeurt. Wel steunt SABAM jaarlijks zelf diverse goede doelen door middel van een financiële compensatie, waarvan ook deze organisatie eerder al eens gebruik kon maken. We kunnen ze natuurlijk niet allemaal steunen en dienen hierin dus een selectie te maken. Het benefietoptreden voor Nepal werd hiervoor dit jaar niet geselecteerd, en bijgevolg werd de factuur voor de verschuldigde auteursrechten verstuurd."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?