Vlaamse vastgoedmakelaar Pajota opent kantoor in Brussel

DILBEEK / BRUSSEL – De Dilbeekse "Vastgoedondernemer van het jaar" Pajota zet vanuit het Pajottenland de stap naar Brussel. Pajota wil er Nederlandstaligen bijstaan en helpen met hun vastgoeddossiers en speelt in op de trend dat Vlaamse promotoren meer dan vroeger investeren in Brussel.

“Reeds meerdere jaren willen we het Pajota kantoornetwerk verder uit breiden. Met onze drie bestaande kantoren (Dilbeek, Halle en Ninove) zijn we reeds voldoende aanwezig in de regio. Het  nieuwe kantoor moest dus wel buiten het Pajottenland komen”, zegt zaakvoerder Thomas Valkeniers.

"Pajota, het juiste huis"

Twee jaar geleden lieten we een beperkt marktonderzoek uitvoeren om na te gaan of de naam "Pajota" ook bruikbaar is buiten het Pajottenland. Daaruit bleek dat de link met het Pajottenland enkel werd gemaakt door mensen die vertrouwd zijn met de streeknaam. De naam "Pajota" is dus ook bruikbaar buiten de regio en werkt niet beperkend. Dat was een hele geruststelling want de naam "Pajota" bestaat al 44 jaar en is dus een sterk merk.

We besloten toen wel de oude slogan "Pajota, kent de streek héél goed" op de achtergrond te laten verdwijnen. Het was een schitterende slogan die de regionale verankering benadrukte, maar nu we de laatste jaren meer en meer buiten de regio actief waren, voelden we ons er niet meer zo comfortabel mee. Een nieuwe slogan drong zich dus al een aantal jaren op. "Pajota, het juiste huis" werd geboren en meteen werd ook onze huisstijl vernieuwd. De uitbreiding van ons netwerk werd dus toen al voorbereid.

"Vastgoedondernermer van het jaar"

De opening van een Brussels kantoor was voor Pajota één van de opties maar de beslissing werd een jaar uitgesteld omdat de bouw van de nieuwe hoofdzetel in Dilbeek veel energie vroeg. Dat kantoor moet bovendien de basis worden van een nieuwe groeiende organisatie.

“Bij dergelijke beslissingen is de "timing" belangrijk en die "timing" zit nu zeer goed. Tot eind april 2015 zijn we nog "Vastgoedondernermer van het jaar" en dat zal ons ongetwijfeld extra publiciteit opleveren bij het openen van een nieuw kantoor. Daarbij is de opening van onze nieuwe hoofdzetel in Dilbeek een groot succes. We zitten ‘op de golven’ en zijn er organisatorisch klaar voor. Bovendien, is het gat in de markt er nu en die kans moeten we nu grijpen. Binnen een paar jaar is het gat er misschien niet meer”, stelt Thomas Valkeniers.

Er liggen drie redenen aan de basis van de keuze voor Brussel, waaruit ze bij Pajota de overtuiging halen om te geloven in de slaagkansen van het nieuwe kantoor

“In de jaren 60 zijn vele inwoners van de Brusselse westrand komen wonen in het Pajottenland. Ze hadden een zaak in Brussel en kwamen 's avonds of in het weekeinde naar hun woonst in 't Pajottenland. Veel van deze inwoners hebben nog eigendommen in Brussel. Het kantoor in Dilbeek verkocht tot op heden regelmatig eigendommen voor deze cliënten in de westrand van Brussel maar dossiers in het centrum van Brussel werden om praktische redenen geweigerd. Dat marktaandeel kunnen we dus nu meenemen”, zegt Thomas Valkeniers.

Vervolgens zijn ze bij Pajota ervan overtuigd dat ze als makelaars met een Vlaams profiel in Brussel hun plaats zullen vinden tussen de overwegend Franstalige makelaars. Brussel is een groeimarkt met een bevolkingsgroei, volgens sommige berekeningen tot 1,5 miljoen inwoners tegen 2030. Vlaamse promotoren komen meer dan vroeger investeren in Brussel en zij houden eraan te kunnen werken met Vlamingen.

“Vandaag hebben we trouwens al twee projecten te koop in Brussel en daar komen er tegen het eind van het jaar vermoedelijk nog twee bij. Wanneer we dus niet snel ons kantoor te Brussel openen, riskeren we dat onze cliënt ons zal komen vragen samen te werken met een reeds bestaand Brussels vastgoedkantoor. Dat zouden we natuurlijk zonde vinden”, zegt Valkeniers.

Het dynamische vastgoedkantoor Pajota heeft daarbovenop nog een belangrijk concurrentievoordeel. “Wij hebben een juridische dienst met Masters in het Notariaat. Dat is een uitzondering in Vlaanderen maar zeker nooit gezien in Brussel. De Brusselse makelaars hun dienstverlening is veel beperkter en minder kwalitatief”, weet Valkeniers.

Andere werkwijze

De Vlaamse en Brusselse makelaars hebben immers een fundamenteel andere werkwijze. De Vlaamse makelaar verleent een volledige bijstand, die begint bij de opstart van het dossier tot het opstellen en ondertekenen van de verkoopovereenkomst. “Nadien wordt het afgewerkt dossier overgemaakt aan de notaris die verder het nodige doet voor de akte. De dienstverlening van de Brusselse makelaar gaat overwegend veel minder ver. Hij start het dossier op, doet de bezoeken en maakt van zodra hij een aanvaard bod van een kandidaat heeft, dit bod over aan de notaris met het verzoek de verkoopovereenkomst op te stellen. De notarissen in Brussel zijn daar niet zo gelukkig mee omdat ze een overeenkomst moeten opstellen met betrekking tot de verkoop van een goed dat ze niet kennen en in een dossier waar ze geen onderhandelende partij waren. Buiten het feit dat de Brusselse makelaar het werk niet voltooit, is er een groot risico op fouten. Pajota met zijn eigen Masters in het notariaat komt dus wel echt met een nieuw kwalitatief verhaal”, zegt de zaakvoerder van Pajota.

En vice versa

Pajota ziet het kantoor in Brussel als een meerwaarde voor de drie bestaande kantoren in Vlaanderen. “We zijn ervan overtuigd dat het ook in de omgekeerde richting werkt omdat het kantorennetwerk vergroot. Wie denkt dat vastgoed zich nog afspeelt voor de vitrine heeft het fout. Dat hebben we bewezen met de opening van ons nieuw hoofdkantoor in Dilbeek. De economische wereld is fundamenteel veranderd en dus ook de vastgoedwereld. We leven in een wereld waar het allemaal draait rond netwerken en beleving. We zijn dus overtuigd dat we met de opening van ons vierde kantoor de positie van onze drie bestaande kantoren zullen versterken”, zegt Valkeniers.

Het vergroten van het netwerk zorgt voor een toename van het aantal contacten en dat is een commercieel voordeel voor iedere cliënt en ieder verkoopsdossier in de  bestaande portefeuille. “Neem nu bijvoorbeeld alleen nog maar onze website die maandelijks gemiddeld 29.000 bezoekers telt. Door de opening van een vierde kantoor zal het aantal bezoekers op onze website ongetwijfeld toenemen. Dat kan alleen maar een voordeel zijn voor alle Pajota cliënten”, stelt Thomas Valkeniers vast.

Vlaams profiel

“We willen in Brussel in elk geval ons Vlaams profiel behouden. Al onze medewerkers zijn perfect tweetalige Vlamingen en we hebben ook doelbewust gezocht naar een ligging in een "Vlaams kwartier". Daarbovenop is het Brusselse kantoor ook gevestigd in een Vlaams businesscentrum. Brussel is te groot voor een klassiek kantoor met een vitrine en zoals gezegd gebeurt vastgoed niet meer in de vitrine.”

In het businesscenter zal Pajota misschien kantoor houden samen met één of meer van de Certes-collega's. Het netwerk van Certes kwaliteitsmakelaars heeft 26 kantoren over Vlaanderen. Als oprichters van het Certes kwaliteitslabel werkt Pajota al meerdere jaren samen met de andere Certes kantoren. “Als we in Brussel meerdere kantoren samen huisvesten zullen we beter kunnen samenwerken, wat opnieuw versterkend zal werken voor Pajota, haar netwerk én het Certes netwerk”, meent Thomas Valkeniers.

“We zijn dus sterk overtuigd dat onze keuze voor Brussel de juiste keuze is. Daarbij komt nog dat bijna niemand van onze collega's ons is voorafgegaan. Dat is voor ons een belangrijk signaal: het ligt niet in onze aard van te doen wat anderen doen want anders kan je natuurlijk het verschil niet maken. U voelt het. We zijn er klaar voor”, aldus een strijdvaardige Thomas Valkeniers.

Info: www.pajota.be

 

 

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?