Burgemeester weerlegt kritiek op kostprijs kunstwerk Memento

LENNIK – Op de persconferentie over de herdenkingsplechtigheid rond de Groote Oorlog werd de kostprijs van het kunstwerk Memento van Koenraad Tinel van 26.000 euro in vraag gesteld. Burgemeester Irina De Knop vindt de aankoop verantwoord en meent dat het zal bijdragen tot de uitstraling van de gemeente Lennik.

Het kunstwerk kost 26.000 euro en voor de viering is er 5.000 euro voorzien. Ook voor 2018 is er 5.000 euro opzij gezet. Op een vraag van de pers of 26.000 euro niet wat veel geld is voor een kunstwerk antwoordde burgemeester Irina De Knop dat ze begrijpt dat dit vragen op roept in deze budgettair krappe tijden. “Maar welke is de uitstraling van Prins, op de Markt, die ook veel geld heeft gekost? Het belichaamt de trots van onze gemeente. We rekenen er op dat Momento de aantrekkelijkheid van onze gemeente zal versterken. Er gaat in heel Vlaanderen veel aandacht uit naar de herdenking van Wereldoorlog I. We geven toe dat het een behoorlijk bedrag is maar andere vieringen kosten ook geld maar het blijft niets van over”, antwoordde de burgemeester.

Gedragen

En of er veel Lennikenaren dit project dragen? Buiten de leden van de werkgroep en een aantal verenigingen weten weinig inwoners wat er op 11 november te gebeuren staat. Is het project niet te veel van boven uit opgedrongen?  Burgemeester Irina De Knop vertelde dat het idee om een kunstwerk aan te kopen van haar komt. “Ik heb zelf contact op genomen met de kunstenaar en zijn manager en vroeg hen of ze bereid waren met de gemeente na te denken en een kunstwerk te maken. Ik wijs er op dat het volledige schepencollege de aankoop goed keurde op basis van het projectvoorstel van Koenraad Tinel. De tijd was echter te kort om externe sponsors te zoeken”, aldus De Knop.

“Er wordt op 11 november een stalen bloem aan de gemeente gegeven. We weten nog niet wat we er mee gaan doen. Ze gewoon op de zerk onder het kunstwerk leggen is misschien geen goed idee omdat ze dan kan gestolen worden. Wie daar een idee over heeft mag het laten weten”, vulde de burgemeester Irina De Knop nog aan.

Zie ook: http://www.persinfo.org/2014/11/05/lennik-herdenkt-oorlog-met-monument-%E2%80%98memento%E2%80%99-van-koenraad-tinel


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?