10 gemeenten en OCMW’s werken samen aan ICT

REGIO - De  gemeente- en OCMW-besturen van Affligem, Bever, Drogenbos, Herne, Galmaarden, Gooik, Lennik, Linkebeek, Pepingen en Roosdaal gaan samenwerken aan ICT.

De samenwerking moet tot meer efficiëntie leiden en nieuwe projecten mogelijk maken. Dit is van belang omdat lokale besturen steeds meer informaticataken op zich moeten nemen. Het Vlaams-Brabants steunpunt informatica VERA, coördineert de samenwerking.

Samen hebben de 10 gemeenten bijna 75.000 inwoners, wat de grootte benadert van een kleine centrumstad. De samenwerking kreeg de naam “Virtuele Centrumstad Pajot” en is het achtste samenwerkingsverband van dit type in Vlaams-Brabant. De gemeente Ternat en de politiezones Pajottenland en Rode vroegen ook hun aansluiting.

Tie Roefs, gedeputeerde en voorzitter van VERA, stelt vast dat de bereidheid om samen te werken groot is. “De gemeenten van onze provincie werkten vaak naast elkaar aan dezelfde oplossingen voor dezelfde problemen. Veel gemeenten zoeken dus naar een manier om dat beter aan te pakken. De tien gemeenten die nu een overeenkomst tekenen, hebben die stap gezet. Ze zijn echter niet de eersten: bijna 80 lokale besturen nemen ondertussen met VERA deel aan zes eerder opgerichte Virtuele Centrumsteden en we blijven werken aan nieuwe mogelijkheden”.

Scan

VERA heeft met elk bestuur in de samenwerking al een ‘scan’ doorlopen. Hiermee werd de ICT binnen elk bestuur in kaart gebracht. Op basis van deze scan kunnen de besturen vaststellen welke samenwerkingsprojecten de komende maanden prioriteit moeten krijgen. De Vlaamse ICT Organisatie, V-ICT-OR,  werkt samen met VERA en streeft ook buiten de provincie Vlaams-Brabant naar het verder op de agenda zetten van ICT-samenwerking bij lokale besturen.

 

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?