Lennikse adviesraad voor land- en tuinbouw is stukje te weinig vrouwelijk

LENNIK – Landbouwschepen Heidi Elpers stelde op de gemeenteraad van 20 oktober de samenstelling van de nieuwe adviesraad voor land- en tuinbouw voor.

De gemeenteraad besloot op 28 april 2014 een gemeentelijke adviesraad voor land- en tuinbouw op te richten. Tot deze raad kunnen alle personen toetreden die als hoofdberoep of in bijberoep een werkzaamheid uitoefenen die gedefinieerd kan worden als behorende tot de agrarische sector en hun bedrijfszetel op het grondgebied van Lennik hebben. Het zijn stemgerechtigde leden. Niet stemgerechtigde leden zijn de schepen bevoegd voor landbouw Heidi Elpers en de gemeentelijke milieuambtenaar Marc Bruylandt, die tevens optreedt als secretaris.

“Er kwamen10 kandidaten binnen”, deelde de schepen mee. De raad zal bestaan uit Wim Suenens, Palokenstraat; Piet De Meuter (dierenarts), Oudenaaksestraat; Guido Lemaire, Zwijnenbergstraat; Raf Van der Meulen, Ter Heidestraat; Joris Claeys, Luitenant Jacopsstraat; Herman Marissens, Assesteenweg; André Cornelis, Winkelstraat; Natalie Slootmans, Palokenstraat; Els De Troch, Donkerstraat; Katleen Taelemans, Zwijnenbergstraat. Mannen en vrouwen moeten voor ten minste één derde vertegenwoordigd zijn binnen het aantal stemgerechtigde leden.

0,33 vrouw te kort

Gemeenteraadslid Geert De Cuyper betreurde dat de oppositie geen plaats kreeg in deze raad. Hij merkte ook op dat het aantal vrouwen net onder het  vereiste quotum valt. Volgens De Cuyper is één derde van 10 meer dan de 3 vrouwen die nu deel uit maken van de raad. “Volgens mij moeten het er 4 zijn.” Schepen Elpers repliceerde dat 3 volgens haar voldoende is. “Dit is volledig in tegenstrijd met uw eigen reglement. Als u dit goed keurt moeten we een briefje sturen naar de hogere overheid. Mochten wij deelnemen aan de voorbereidende gesprekken dan hadden we dit probleem mee opgenomen. Zet er nog minstens één vrouw bij want zo is het niet in orde”, argumenteerde De Cuyper. Hij merkte ook op dat er nu al twee koppels lid zijn. “Het moet dan toch niet moeilijk zijn een extra echtgenote bij de raad te betrekken.”

Burgemeester Irina De Knop gaf toe dat de gemeente geen 0.33 vrouw vond. “Ik hoorde van schepen Elpers dat het een enorme inspanning was om kandidaten te vinden.” Elpers herhaalde nog eens dat de raad er kwam op vraag van de landbouwers. “De vrouwen die in de raad zitten zijn zeer geëngageerd.”

De meerderheid keurde het agendapunt goed, de oppositie onthield zich. Raadslid De Cuyper wees er nog op dat het om een openbare raad gaat en vroeg om de leden van de fractie N-VA-Lennik² uit te nodigen omdat zij de vergaderingen van de landbouwraad passief willen bijwonen als gemeenteraadsleden.

Zie ook: http://www.persinfo.org/2014/05/11/lennik-stemt-oprichting-landbouwraad-en-nieuwe-milieuraad


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?