Boomhut siert (tijdelijk?) de Wolfsputten

DILBEEK - Westrand en Arch’educ (Vormingplus Halle-Vilvoorde) organiseerden vorig weekend een workshop Boomhut bouwen in het Dilbeekse natuurgebied de Wolfsputten. Negen enthousiaste deelnemers zijn trots op het resultaat dat zij behaalden onder professionele begeleiding van boomhutbouwer Jeroen Verschuren. Of er lang van de boomhut kan genoten worden is echter de vraag.

Het plaatsen van deze boomhut in een natuurgebied was niet vanzelfsprekend. Naast een vergunning van de ruimtelijke dienst van de gemeente, was er ook goedkeuring nodig van de eigenaars van het natuurgebied, het Agentschap Natuur en Bos. Het Agentschap is echter gebonden aan wetgeving en beheerplannen, wat maakt dat zij slechts een vergunning voor twee maanden konden uitschrijven. Jeroen Verschuren betreurt dat het resultaat van de succesvolle workshop misschien geen blijvend gegeven zal zijn dat bezoekers in de toekomst nog zou kunnen inspireren. Westrand begrenst het natuurgebied de Wolfsputten en wil vanuit het duurzaamheidsverhaal meer initiatieven organiseren om de nabijheid van het bos te benadrukken en het publiek er opnieuw vertrouwd mee te maken. Bea Vansteelandt, Arch’educ: “Er is al een wachtlijst voor een volgende workshop, hoewel nog in het ongewisse blijft of een volgend project financieel haalbaar is.”

Lies Van Lierde, programmator Westrand: “Ik ben ervan overtuigd dat het publiek van Westrand vaak niet stil staat bij de nabijheid en mogelijkheden van het natuurgebied. Ook jongeren geven duidelijk aan dat zij nood hebben aan plekken in Dilbeek om tijdens hun vrije tijd gezellig te vertoeven. Als we op deze locatie een leuke picknickplek creëren rond die boomhut en hier af en toe een gezellige namiddag organiseren met eventueel muziek en hapjes, dan stimuleren we informele ontmoetingsmomenten. Als we dit project ook nog eens zouden kunnen doortrekken naar andere wijken, dan hebben we ons doel helemaal bereikt.”

De intentie van dit project is dat de deelnemers met hun opgedane ervaring aan de slag kunnen in hun eigen wijk, straat of tuin. Het hoofddoel is ontmoeting stimuleren en kinderen opnieuw in de natuur leren spelen. In een volgende fase zou er naast de boomhut een picknickruimte gecreëerd kunnen worden en er wordt ook gespeeld met het idee voor een buitenbibliotheek. De workshop is een eerste aanzet tot het creëren van informele ontmoetingsplaatsen in de gemeente en een sociaal sterk initiatief.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?