Proces rond afwezige bijzitters loopt niet van leien dakje

REGIO – Bijna zeventig bijzitters die tijdens de afgelopen verkiezingen niet of te laat kwamen opdagen aan hun stembureau moesten zich vanmorgen voor de correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden. Ze riskeren elk een geldboete van 600 euro.

Het parket Halle-Vilvoorde dagvaardde 129 bijzitters en één voorzitter een voorzag twee correctionele zittingen. Vanmorgen bleek echter dat het gerecht de capaciteit van de 52e correctionele kamer danig had overschat. Een groot deel van de 67 beklaagden die het vanmorgen mocht komen uitleggen, had geen zitplaats en moest noodgedwongen rechtstaand wachten. Een uur nadat de zitting van start was gegaan besliste de rechtbankvoorzitter dan maar om een twintigtal beklaagden naar huis te sturen. Hun zaak werd uitgesteld naar 13 november. “Dit is toch ongehoord”, reageert rechtenstudente Julie Crowet uit Grimbergen. “We moeten alles laten vallen omdat we hier een strafblad riskeren en dan krijgen we te horen dat we met te veel zijn. Veel mensen hebben hiervoor verlof moeten nemen, dit kan toch niet?”

Voor de beklaagden die wel aan de beurt kwamen, was het parket van Halle-Vilvoorde niet mals. Elke bijzitter die niet of te laat was komen opdagen op het stembureau en de voorbije maanden weigerde een minnelijke schikking van 250 euro te betalen, riskeert nu een boete van 600 euro. “Dit is belachelijk”, zegt Mario Van Hove uit Affligem. “Ik was tien minuutjes te laat op het stembureau. Het is niet dat ik niet wilde gaan zetelen, want ik had koffiekoeken en koffie meegenomen. Het was trouwens als de vierde keer dat ik werd opgeroepen en ik heb elke keer mijn burgerplicht gedaan. Ik betwist trouwens dat ik te laat ben, want de samenstelling van het stembureau gebeurt normaal om 7.30u.”

Volgende week verschijnen de 63 andere afwezige bijzitters voor de rechter.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?