'Bodegem, een klein dorp in de Groote Oorlog'

SINT-MARTENS-BODEGEM - In het kader van de herdenkingen aan Wereldoorlog I koppelen de Bodegemse fanfare 'De Vrije Belgen' en Heemkring Bodeghave een herdenkingsconcert en een tentoonstelling aan mekaar.

Het herdenkingsconcert door de Koninklijke fanfare 'De Vrije Belgen' vindt plaats op zaterdag 8 november om 17 uur in de dorpskerk van Sint-Martens-Bodegem. Nadien wordt op het kerkhof met de Last Post een muzikale groet gebracht aan de gesneuvelden en oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog. Een fakkeltocht brengt de fanfare daarna naar het Trefcentrum Solleveld. Daar opent Heemkring Bodeghave om 19 uur de tentoonstelling 'Bodegem, een klein dorp in de Groote Oorlog'.

Deze uitgebreide tentoonstelling is een overzichtelijk werkstuk dat de aanloop tot en de vier miserabele jaren van de Eerste Wereldoorlog in beeld brengt en het kleine Bodegem binnen het grote kader van deze rampzalige periode uit onze geschiedenis situeert. Hoewel de tentoonstelling reeds eerder, in november 2000, in Trefcentrum Solleveld stond opgesteld, bood 2014 een uitgelezen gelegenheid om ze weer uit de archiefkast te halen, ze met enkele nieuwe panelen aan te vullen en ze opnieuw aan te kleden. Dilbeeks schepen voor Cultuur Diane Van Hove verzorgt er op de openingsavond de inleiding.

Roger Verlie, secretaris van Heemkring Bodeghave en architect van deze tentoonstelling, is tevens de auteur van het boek dat dezelfde titel draagt als de tentoonstelling. Het boek werd voor de gelegenheid herdrukt en zal opnieuw te koop worden aangeboden.

De tentoonstelling kan ook nog bezocht worden op zondag 9 november van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur, op maandag 10 november van 14 tot 18 uur en op dinsdag 11 november van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.
Op woensdag 12 november krijgt Heemkring Bodeghave de leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar van de basisschool Klavertje Vier op bezoek.

De toegang tot de tentoonstelling is gratis, toegangskaarten voor het concert kosten 5 euro en zijn te koop bij de muzikanten of via reservaties@devrijebelgen.be .


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?