‘Vivasse’, een nieuwe vorm van wonen in het centrum van Asse

ASSE - Tussen de Prieelstraat en de Kalkoven in Asse worden  77 assistentiewoningen gebouwd. Een aantal privé-partners slaan hiervoor de handen in elkaar. Dat is een nieuw concept voor zelfstandig wonen voor 65-plussers.

Assistentiewonen is een nieuwe vorm van wonen die voluit gesteund en gepromoot wordt door de Vlaamse regering. Met ‘Vivasse’ presenteert de vastgoedmakelaar Fico in Asse een woonproject dat als showcase kan dienen voor de hele woonzorgsector.

We leven langer en we willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Het concept van assistentiewonen biedt een antwoord op de vraag naar een aangepaste woonzorgsetting, door huisvesting op maat te combineren met zorggaranties en mogelijkheden tot het snel een makkelijk uitbouwen van een real-life sociaal netwerk. Zo hoeven mensen niet te verhuizen naar een zorgcentrum zolang ze nog zelfstandig kunnen wonen.

Koppels krijgen de mogelijkheid om sàmen naar een aangepaste zorgwoning te verhuizen, wat in een woonzorgcentrum vaak niet mogelijk is. In het ‘Vivasse’ project maken de assistentiewoningen van Fico integraal deel uit van het buurtleven. Veiligheid, toegankelijkheid, comfort en sociale integratie stonden voorop bij het bouwen en integreren van dit project.

Time Quality

Er zijn 77 appartementen van 3 verschillende types beschikbaar, met 1 of 2 slaapkamer (s), al dan niet met terras. De oppervlakte varieert van 50 tot 80 m2. In de gemeenschappelijke ruimtes bevinden zich onder meer een restaurant, lounge, welness, kapsalon en fitness. Er zijn ook ondergrondse autostaanplaatsen en kelders beschikbaar. De mooi aangelegde binnen- en achtertuin moeten zorgen voor de groene omkadering. Voor de dienstverlening gaat Fico in zee met Time Quality, die een ruime ervaring heeft in het uitbaten van rustorden en assistentiewoningen.
 

Pajota

Het vastgoedkantoor Pajota  zorgt voor de verkoop of het verhuren van de assistentieflats. “De vergrijzing neemt toe maar de overheid is niet meer bij machte om tegemoet te komen aan die vergrijzing. De Vlaamse overheid heeft een wettelijke kader gecreëerd waardoor een privéinvesteerder mee kan investeren in zorgvastgoed. Fico is een privéinvesteerder die hier in Asse 77 assistentiewoningen en een 100-tal parkings gaat bouwen. Het grote voordeel, dat het ook alle slaagkansen geeft, is dat het in net centrum van de gemeente gelegen is. De promotor koos doelbewust voor assistentieflats van gemiddeld 75 vierkante meter, wat zeer ruim is en sterk aan leunt bij een appartement dat gemiddeld 85 vierkante meter groot is”, zegt Thomas Valkeniers van Pajota.

De overheid biedt de kopers van appartementen enkele belangrijke voordelen. “De overheid wil de private investeerder aanmoedigen om te investeren in zorgvastgoed door de BTW te verlagen van 21 naar 12 % en door de onroerende voorheffing en de eigenaar een aantal jaren geen onroerende voorheffing moet betalen”, weet Thomas Valkeniers.

Peters

Een selecte groep peters heeft zich achter het project van Vivasse geschaard. Professor Dominiqie Verté. “Uit ons onderzoek naar de behoefte van 65-plussers blijkt dat  de mensen zo lang mogelijk een zinvolleven willen leiden, dat ze zelf in handen hebben. Een assistensiewoning speelt daar perfect op in.

Sterrenkok Robert Van Landeghem van restaurant Michel: “ Het is belangrijk dat de mensen kunnen uit kijken naar kwalitatieve maaltijden en gezond kunnen blijven eten. Daar wil ik mij voor inzetten.

Marijn De Valck: Als OCMW-voorzitter kom ik in contact met de seniorenraad en rustoorden. Dit is een project voor mensen die hun zelfstandigheid niet willen opgeven.

Voetbalcoach en –analyst Ariel Jacobs: “Als je een bepaalde leeftijd overschrijdt, weet je wat dat betekent. Iedereen praat over vergrijzing tot je er zelf voor staat.

De andere ambassadeurs zijn kapster Diane De Landtsheer, voorzitter van de ouderenadviesraad Asse Maria De Loose en eigenaar van dancing Presley Jef Debroey.

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?