Oude lingerie inzameling voor Ofxam

ASSE / OPWIJK - Van 3 tot en met 30 november verenigen vijftien Vlaamse lingeriezaken, waaronder Ghislaine uit Asse en LaHo uit Opwijk, hun krachten met de actie ‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’. Het doel is zoveel mogelijk oude maar nog draagbare lingerie in te zamelen, die dan via Oxfam terechtkomt bij vrouwen voor wie het moeilijker is zich kwaliteitsvol ondergoed aan te schaffen.

Kwaliteitsvolle lingerie is voor veel vrouwen een luxe. Het draagt niet enkel bij tot het comfort, maar vaak ook tot een beter zelfbeeld van vrouwen. Bij de winkels van Oxfam blijkt uit de praktijk dat de vraag naar lingerie heel groot is: “Het valt op dat ondergoed dat bij ons wordt binnengebracht, als het ware de deur uit vliegt. Veel vrouwen kunnen zich jammer genoeg geen nieuwe kwalitatieve lingerie veroorloven”, verduidelijkt Frédéric Van Hauteghem van Oxfam-Solidariteit. “Aan de andere kant toont onderzoek aan dat vrouwen gemiddeld 3 bh’s in hun kast hebben liggen die ze niet meer dragen. Hiermee kunnen wij dus heel wat vrouwen gelukkig maken.”

Vijftien Vlaamse lingeriezaakvoersters  zetten daarom hun schouders onder de actie ‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’. Met het initiatief willen ze nog bruikbare bh’s inzamelen en zo de schakel vormen tussen minder begoede dames en hun bestaande klanten, met als doel alle vrouwen kwaliteitsvol ondergoed te kunnen aanbieden. “We horen in onze winkels vaak  dat heel wat vrouwen nog goed bruikbare bh’s in de kast liggen hebben die ze niet meer dragen. Dit kan zijn omdat hun maat ondertussen is veranderd of omdat ze de lingerie niet meer mooi vinden. In plaats van dit ondergoed stof te laten vergaren in het hoekje van de kast, willen wij er andere, minder begoede vrouwen een plezier mee doen. Want mooi en goed ondergoed kan zoveel doen voor een vrouw!” aldus Patricia Vankerkhove van lingeriezaak Close to your Body uit Winksele.

De ingezamelde bh’s komen terecht in de tweedehandswinkels van Oxfam, waar ook mensen met minder middelen ze kunnen kopen. De opbrengst van die verkoop gaat rechtstreeks naar de projecten van Oxfam in het Noorden en Zuiden.

‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’ is geïnspireerd op het Oxfam-project ‘The Big Bra Hunt’ dat eerder in Groot-Brittannië liep. Echter, bij de Vlaamse actie zijn het vijftien kleine lingeriezaken die de actie op eigen initiatief lanceren. De zaken zijn verspreid over heel Vlaanderen, de uitbaatsters leerden elkaar kennen via Unizo. Via de Facebookpagina worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van het verloop van de actie: hoeveel bh’s werden ingezameld, welke provincie ligt op kop, ... ? Uiteraard krijgen de fans van de pagina ook geregeld nieuws en informatie mee.

Oude, nog bruikbare bh’s kunnen vanaf 3 tot en met 30 november 2014 ingeleverd worden bij de deelnemende zaken. In ruil krijg je een bon van 10 euro die kan besteed worden bij een volgende aankoop.  

Voorloper van het project

Eén van de deelnemende zaakvoersters, Anne De Witte van Lingerie An uit Brasschaat,kwam op het idee voor ‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’ doordat enkele van haar klanten na een borstoperatie hun bh’s en protheses binnenbrachten. Via een kennis die een project heeft lopen in Roemenië, kwam het ingeleverde ondergoed bij Roemeense vrouwen terecht. Hun reactie was zodanig positief en de respons zo hartverwarmend, dat bij Ann de motivatie voor een gelijkaardige actie in Vlaanderen begon te rijpen. Met de inbreng en steun van de 14 collega-zaakvoersters,  zag ‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’ het daglicht.

Deelnemende lingeriezaken

Asse – Lingerie Ghislaine / Bilzen – Lingerie Daniels / Brasschaat – Lingerie An / Gavere – Lingerie Sibylle / Herentals – Demolder Dessous / Kessel – Ria Lingerie en textiel / Kortrijk – Mi-ann Lingerie / Meulebeke – Boudoir Lingerie / Nieuwkerken – Lingerie ZiTa / Opwijk – Lingerie Laho / St.Niklaas – Lingerie Subliem / Torhout – Lingerie Tanja / Waarschoot – Lingerie La Luna / Wervik- Venus+ Lingerie / Winksele – Close to your body


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?