E314-wegpiraat veroordeeld voor grootschalige btw-fraude

SINT-GENESIUS-RODE - De E314-wegpiraat is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, voor grootschalige btw-fraude. Zijn partner kreeg 10 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Het hof sprak ook een verbeurdverklaring uit van 1.850.000 euro. 

De man uit Sint-Genesius-Rode nam in 1992 samen met een partner de nv ZIB over, maar in 2002 ging het bedrijf failliet. In het onderzoek dat op dat faillissement volgde kwam volgens het Brusselse parket-generaal aan het licht dat het bedrijf zich jarenlang schuldig had gemaakt aan btw-fraude. Zo zou ZIB valse facturen opgemaakt hebben op naam van minstens twaalf fictieve leveranciers om vervolgens de btw op die facturen terug te trekken. Het bedrag dat zogezegd aan die leveranciers werd betaald, werd gecompenseerd door andere facturen, waaruit moest blijken dat diezelfde fictieve bedrijven ook klanten waren. Volgens enkele voormalige boekhouders van ZIB zou dat systeem al minstens vanaf 1996 bestaan hebben, maar het openbaar ministerie vervolgde de Rodenaar en zijn partner enkel voor de periode tussen 1999 en 2002.

De twee beklaagden hielden de hele tijd vol dat ze volledig onschuldig waren en hun advocaat legde briefwisseling voor waaruit moest blijken dat er met de beweerde fictieve bedrijven wel degelijk handel was gevoerd. Het hof van beroep aanvaardde die argumenten slechts gedeeltelijk en bevond hen toch schuldig aan een reeks feiten.

De veroordeelde man kwam rond de jaarwisseling in het nieuws toen hij het op de E314 bont maakte in een BMW. 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?