Peer ‘Vlezenbeek’ is na 200 jaar terug thuis

VLEZENBEEK – Marcel Vossen, gepensioneerd provinciaal directeur van het Agentschap Natuur en Bos, is er in geslaagd de perenvariëteit ‘Vlezebeek’ weer naar de streek van afkomst te halen. De bomen worden nu verkocht bij Groendekor en voor iedere boom gaat er 10 euro naar een project van het revalidatiecentrum Inkendael.

Zo’n 199 jaar geleden, verscheen voor het eerst de nieuwe variëteit ‘Vlezenbeek’ in de catalogus van professor Jean-Baptiste Van Mons Van Mons. Hij vond deze peer als zaailing in de boomgaarden van Robijns rond Inkendaal en kreeg de naam ‘Vlezenbeek’.

 Professor Jean-Batiste Van Mons was zowat de paus van de peren- en appelveredeling in de wereld. Hij had 80.000 zaailingen staan in zijn kwekerij in de buurt van de Ninoofsepoort in Brussel. Van zijn selectie kennen we onder andere de peer Dubbele Flup, de pruim Belle de Louvain, de appel Reinette Bouman en de tafeldruif Frankental naast 800 soorten en variëteiten verspreid over heel de wereld.

Door de snel oprukkende uitbreiding van Brussel werd zijn kwekerij onteigend en is hij verhuisd naar Leuven. Van zijn beste fruitsoorten nam hij bij die verhuis ‘enten’ omdat hij veel minder plaats had in Leuven. Hij verstuurde deze naar vrienden en collega’s over de hele wereld. Zo is de peer Vlezenbeek in Amerika (Massachusetts) terecht gekomen maar ook in Edinburgh, Londen, Lyon en Berlijn. In Londen viel ze rond 1820 in de fruitcollectie van de gereputeerde Royal Horticultural Society op door haar uitzonderlijke smaakkwaliteiten. Gezien Van Mons ze opgestuurd had zonder naam heeft de secretaris Joseph Sabine van de Royal Horticultural Society ze genoemd naar de toenmalige voorzitter Thompson en kreeg zo onterecht de naam ‘Thompsons Pear’. “Maar dat zullen ze daar alleen maar doen als het om topkwaliteit gaat”, stelt Marcel Vossen vast. Gelukkig bleef het synoniem “Vlesembeek” de perennaam altijd vergezellen in de beschrijvingen.

Wisley Gardens

“We kwamen deze peer 10 jaar geleden terug op het spoor. Na een bezoek aan de Museumtuin van Gaasbeek voor een BBC-reportage, zagen  de verantwoordelijken van Wisley Gardens het gemeentebord Vlezenbeek staan. Zij wisten dat de peer ‘Vlezenbeek’ hier werd gevonden door Van Mons”, vertelt Marcel Vossen.

 “De boom groeit traag, wat een groot voordeel is in het snoeiwerk en bloeit ook jaarlijks, zodat hij ieder jaar vruchten geeft. We willen deze peer weer opvissen en hopen dat ook beroepskwekers er mee aan het werk gaan. In de tuinbouwschool van Gembloux is de boom getest op kwaliteit en zeer goed bevonden. Ze zeggen in Gembloux dat deze peer belangrijk is voor de streek”, zegt Marcel Vossen.

Lekker

In de museumtuin hangen er na een jaar al enkele peren aan de leivormen. De smaak van de Vlezenbeek-peren kan ongetwijfeld wedijveren met de bekende soorten als Conference, Durondeau en Doyenné. In een boek van het jaar 1920 beschrijft een gastronoom de Vlezenbeek als één van de drie gratiën van oktober. Het is een zachte, sappige en smakelijke peer.

Te koop voor goed doel

Pieter De Ridder van Groendekor laat de perenbomen verder vermeerderen zodat ze ‘beschikbaar’ zijn voor iedereen. Een deel van de opbrengst (10 euro) gaat naar de ondersteuning van de aanleg van een therapeutische tuin voor kinderen in het Revalidatiecentrum Inkendaal (de Bijtjes) in Vlezenbeek.

Intussen werd ze aangeplant op domein ‘Groenenberg’ in Vlezenbeek en is de peer terug thuis. De boom heeft ook een plaats gekregen in de Museumtuin.

Een hoogstampeer Vlezenbeek kost 35 euro en een laagstam 25 euro.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?