Kerkhof rond Sint-Pauluskerk Vollezele wordt beschermd

VOLLEZELE - Het gemeentebestuur van Galmaarden wilde het kerkhof rondom de Sint-Pauluskerk omvormen tot een verpozingsruimte. Volgens N-VA zouden hierdoor waardevolle grafzerken en monumenten verloren gaan. N-VA-raadslid Jonas De Boeck vroeg aan Minister-President Geert Bourgeois om het kerkhof te beschermen.

“In 2011 besliste de meerderheid om de 150 graven van het kerkhof te laten verdwijnen. In de plaats zou een groene zone worden aangelegd. De ontruiming van het kerkhof staat gepland op 20 oktober 2014. Daar komt nu waarschijnlijk verandering in. Minister-President en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois antwoordde positief op de vraag van N-VA-raadslid Jonas De Boeck om het kerkhof te beschermen”, zegt Jonas De Boeck.

De Minister-President bevestigde dat er zo spoedig mogelijk een beschermingsdossier wordt opgesteld. “Uit onderzoek van de bevoegde administratie is duidelijk gebleken dat het kerkhof erfgoedwaarden bezit” citeert De Boeck uit het antwoord. “Het kerkhof heeft een belangrijke historische waarde omwille van eeuwenoude band tussen de reeds beschermde kerk, begrafenisritus en toonaangevende lokale families” zo gaat hij verder.

“Ik ben dan ook verheugd dat dit uniek stuk erfgoed in onze gemeente niet zal verdwijnen en het geen plaats moet maken voor een verpozingsruimte zoals gewenst door de CD&V-meerderheid”, besluit De Boeck. De N-VA wijst volgens de Vlaamse regelgeving ook op de gemeentelijke taak om zorg te dragen voor waardevolle graftekens.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?