Evacuatie is zwak punt bij brandoefening in Breugelpark

ZELLIK – Brandweer en politie hielden deze avond een brandoefening in één van de appartementsblokken van het Breugelpark. Daarbij werden de bewoners geëvacueerd.

In paviljoen 2 werd een brand gesimuleerd op de zevende verdieping. De conciërge waarschuwde de brandweer, die op haar beurt de politie inschakelde.  De bewoners werden gewaarschuwd via de deurbellen en werden gevraagd het gebouw te verlaten. Het ging om 13 verdiepingen met elk 4 appartementen. De politie ving hen op in het park voor het gebouw. Als iedereen het appartementsgebouw zou verlaten hebben, zouden er meer dan 100 bewoners op de verzamelplaats zijn samengestroomd.

Alarm

Maar dat gebeurde niet door iedereen en dat toont aan dat de alarmeringen niet goed heeft gewerkt. Sommige bewoners getuigden dat er bij hen niet is gebeld en dat ze door buren werden gewaarschuwd. De evacuatie zelf was ook problematisch. De bewoners moesten langs dezelfde wenteltrap naar beneden gaan, terwijl de brandweerlui  ook via die weg naar het brandend appartement moesten lopen. De oefening gebeurde in één van de oudste blokken, die midden de jaren 60 gebouwd zijn.

Volgens burgemeester Koen Van Elsen gaat het om een nuttige oefening. “We zien hoe de evacuatie gebeurt en het maakt de beheerders er ook van bewust dat de preventieve maatregelen zoals compartimentering en goede evacuatiewegen, nodig zijn”. In reële omstandigheden zou er ook een gemeentelijk en medisch rampenplan moeten afgekondigd worden. “Dan evacueren we de mensen naar Den Hoorinck maar met dit goede weer is dat niet nodig”.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?