Assenaren maken hun fietsen samen zelf elektrisch

ASSE - Transitie Asse organiseert dit najaar "UPCYCLE your BICYCLE" : een combinatie van enerzijds een groepsaankoop van sets om gewone fietsen om te bouwen tot elektrische fietsen én anderzijds een ombouwsessie in groep onder begeleiding van een professionele fietsenmaker.

"Een goede nieuwe elektrische fiets kost al snel meer dan 2.000 euro. Via de groepsaankoop van Transitie Asse kan je echter een gewone fiets ombouwen naar een elektrische fiets voor minder dan 600 euro", zegt Reinout Keymolen, woordvoerder van Transitie Asse. "Bovendien kan je gratis deelnemen aan een ombouwsessie in groep onder begeleiding van de professionele fietsenmaker 'E-fietsspecialist',  die tegelijk ook de leverancier is van de ombouwsets."

Bestellen van de ombouwsets kan tot 15 november 2014. De ombouwsessie in groep vindt plaats op zaterdag 29 november 2014, tussen 10u en 15u.

“Transitie Asse is een burgerbeweging die door samenwerking op een plezante manier van Asse een veerkrachtige gemeente wil maken die onafhankelijk kan zijn van fossiele brandstoffen”, zegt Reinout Keymolen, woordvoerder van Transitie Asse. “Net zoals het bij bestaande huizen vaak economisch en ecologisch interessanter is om ze te ‘upcyclen’ tot een energiezuinig huis, i.p.v. ze af te breken en door een nieuw energiezuinig huis te vervangen, kan het ook interessant zijn om je fiets te ‘upcyclen’ tot een elektrische fiets.”

“Toch merken we dat veel mensen niet weten dat dit kan,” vult Edward Van Keer, coördinator van het project “UPCYCLE your BICCYLE” aan. “Bovendien houden de prijs van de ombouwset en de eventuele moeilijkheden bij het ombouwen ook vele mensen tegen. Daarom ontsproot het idee om met Transitie Asse iets te organiseren dat al deze hinderpalen overbrugt. Zo werd “UPCYCLE your BICYCLE” geboren. Daarbij gingen we niet over één nacht ijs. In eerste instantie hebben we een  grondige screening van vele websites gedaan waarop ombouwsets worden aangeboden. Om ons verder te oriënteren hebben we ook onafhankelijke websites geraadpleegd die deze verschillende aanbieders vergelijken. Op basis hiervan hebben we de drie aantrekkelijkste leveranciers bezocht en aan hen ons idee toegelicht, waarna de E-fietsspecialist aan al onze vereisten bleek te voldoen:

1. degelijke ombouwsets met 10% korting bij groepsaankoop;
2. bereidheid om gratis naar Asse te komen om geïnteresseerden testritten te laten doen;
3. gratis een ombouwsessie in groep begeleiden.


Jan Verbunt van de E-fietsspecialist is al 20 jaar professioneel fietsenmaker. Sinds 4 jaar verkoopt hij samen met zijn dochter Evelien ombouwsets aan particulieren en andere fietsenmakers. “In het begin verkochten we een twintigtal ombouwsets per maand,” zegt Evelien Verbunt, “maar het laatste jaar verkopen we gemiddeld zo’n 75 ombouwsets per maand. Alles samen goed voor meer dan 2.000 tevreden klanten op 4 jaar tijd.”

Transitie Asse heeft ook gedacht aan degenen die het niet ziet zitten om zelf hun fiets om te bouwen. VDP Bikes uit Merchtem werd bereid gevonden om de ombouwsets van E-fietsspecialist voor de vaste prijs van 130 euro in te bouwen bij wie dit wenst.

Alle informatie over dit initiatief is te vinden op www.UpcycleBicycle.be. Ook kan je bellen naar 0477/474802 om meer informatie te krijgen.

Audio : Gesprek met Edward Van Keer


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?