Voortvluchtige gedetineerde probeerde al twee maal te ontsnappen

ANDERLECHT – De gedetineerde die deze voormiddag ontsnapte aan het Erasmusziekenhuis in een jonge twintiger. Hij werd bevrijd nadat hij een bezoek had gebracht aan zijn terminaal zieke moeder. De man probeerde eerder al twee keer te ontsnappen, maar de politie schatte in dat een bewaking met drie politiemensen voldoende was.

De voortvluchtige, Wasim Akhtar, werd door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot 5 jaar cel voor een reeks gewelddadige overvallen. Hij zat opgesloten in de gevangenis van Vorst en had een aanvraag ingediend om zijn terminaal zieke moeder te bezoeken. De politie, die het inschattingsgevaar moet evalueren, bewaakte hem tijdens het bezoek met drie agenten.

“Toen de gedetineerde en de politiemensen het ziekenhuis verlieten, kwam er een voertuig aan hoge snelheid aangereden”, zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brussels parket. “Om te vermijden dat ze aangereden zouden worden, sprongen de agenten met de gedetineerde opzij. Van deze gelegenheid heeft de jonge man gebruik gemaakt om een van de agenten omver te duwen. Hij is beginnen lopen in de richting van het voertuig dat een eindje verderop tot stilstand was gekomen. Op dat moment was de jonge man nog steeds geboeid met de handen op de rug. De politie heeft onmiddellijk de achtervolging ingezet, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de gedetineerde in het voertuig is kunnen springen. Op het moment van de achtervolging dacht de politie een gewapende man te hebben gezien aan boord van het vluchtende voertuig. Er werden dan twee schoten gelost, door de politie, in de richting van het voertuig. Of die de wagen hebben geraakt, is nog niet duidelijk.”

Intussen voert het parket twee onderzoeken. “Een eerste onderzoek naar de ontsnapping en een tweede naar aanleiding van de schoten die gelost zijn door de politie”, zegt Van Wymersch. “Dit is een normale procedure en gebeurt altijd wanneer politiemensen hun wapen hebben gebruikt.”

Intussen rijst de vraag of de politie de juiste inschatting heeft gemaakt bij het evalueren van het ontsnappingsgevaar. Onze redactie vernam uit goede bron dat Wasim Akhtar reeds twee ontsnappingspogingen achter de rug heeft. 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?