Spoorwegpolitie stuurt manschappen naar Oktoberfest

BRUSSEL – Vier politiemensen gespecialiseerd in de strijd tegen gauwdiefstallen trekken dit weekend richting München om er de Duitse politie bij te staan tijdens ‘Das Oktoberfest’, de gekende Duitse bierfeesten. Het gaat om leden van de Brusselse Spoorwegpolitie die dag in dag uit de strijd aangaan met zakkenrollers in en rond het Brusselse openbare vervoer. "Onze expertise is daar zeer welkom", aldus de Spoorwegpolitie.

Het team Pickpockets: 13 leden van de Brusselse federale Spoorwegpolitie die dagelijks de strijd aangaan tegen gauwdieven in de stations, op de trein, in de metro en de tram. Het team is opgericht midden jaren ’90 naar het voorbeeld van de British Transport Police. De leden van dit team patrouilleren in burger in groepjes van 3 en gaan voortdurend op zoek naar potentiële daders en slachtoffers. "De strijd tegen zakkenrollers is voor ons een topprioriteit", verklaart hoofdcommissaris Jo Decuyper, diensthoofd van de Spoorwegpolitie Brussel. "In ons werkgebied stelden wij samen met de lokale politiezones vorig jaar alleen al 9.531 gauwdiefstallen vast. De dieven worden ook alsmaar gewiekster. We moeten dit fenomeen permanent aanpakken en dat bestendigt de aanwezigheid van een gespecialiseerd team."

Die specialisatie gaat niet onopgemerkt voorbij en het team Pickpockets staat tijdens grote evenementen tal van andere lokale en federale politiediensten uit het hele land bij. Zo zijn ze aanwezig tijdens de Gentse Feesten, Oostende voor Anker, de Grote prijs Formule 1 in Francorchamps,…

Ook in het buitenland wordt de Brusselse Spoorwegpolitie erkend voor deze expertise. Nu vrijdag vertrekken vier leden van het team (twee mannen en twee vrouwen) voor het zevende jaar op rij naar Das Oktoberfest, de fameuze bierfeesten in München. Tien dagen lang zullen zij de politie van München bijstaan bij het beheren van maar liefst 7 miljoen bezoekers. "Het is een evenement zoals wij er hier geen kennen", aldus hoofdinspecteur Jill Liberloo die al voor de zevende keer naar München trekt. "Tijdens het jaar zijn er normaal relatief weinig feiten van gauwdiefstal in München. Daarom komen gespecialiseerde politiediensten uit heel Europa de plaatselijke politie helpen. De trucs van de dieven zijn dezelfde als in België. Vaak zijn het goed georganiseerde rondtrekkende bendes, maar ook soms gelegenheidsdieven die snel geld nodig hebben, al dan niet voor een volgende pint."

Deze internationale uitwisseling is mogelijk dankzij het Verdrag van Prüm uit 2005. Onze collega’s werken er autonoom. Zij zijn niet gewapend maar hebben wel handboeien en een pepperspray. Bij de interceptie van een verdachte worden de Duitse collega’s verwittigd die de zaak dan verder afhandelen. Het verblijf en alle verplaatsingskosten worden door de politie van München betaald.
In 2012 heeft het Belgische team in München 27 dieven gearresteerd, in 2013 18. ,,Wij krijgen het volste vertrouwen van de Duitse collega’s en kunnen ook steeds op hen rekenen als wij buitenlandse steun nodig hebben’’, besluit hoofdcommissaris Decuyper


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?