Raad van State vernietigt deel van het VSGB in Sint-Pieters-Leeuw

SINT-PIETERS-LEEUW – Omdat er in het  Ruimtelijk Uitvoeringsplan van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel geen rekening is gehouden met twee bezwaren van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw heeft de Raad van State het plan gedeeltelijk vernietigd.

Op  16 december 2011 keurde de Vlaamse regering  het VSGB goed. VSGB staat voor Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel en is een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat voor een groot deel van de Vlaamse rand rond Brussel een aantal ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven vastlegt. Hierbij werd gesteld dat  het beleid voor het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel niet het ‘volbouwen’ van het gebied beoogt. Er zou in de eerste plaats aandacht gaan naar een kwalitatieve ruimtelijke ontwikkeling van het gebied veeleer dan naar kwantitatieve doelstellingen. Een kwalitatieve insteek betekent ook dat wordt nagedacht over selectieve verdichting, zorgvuldige verweving in de bestaande ruimtelijke structuur met respect voor de eigenheid van het gebied. Daarnaast zou een kwalitatieve ontwikkeling van het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel rekening houden met het belang en de waarde van de open ruimte met behoud van de groene gordel.

Bezwaar uit Sint-Pieters-Leeuw

 Bij de verschillende overleg- en inspraakmomenten tijdens de opmaak van het VSGB heeft de gemeente Sint-Pieters-Leeuw telkens  bezwaar gemaakt tegen volgende ruimtelijke opties van het VSGB :

1.       de beperking langs nagenoeg de gehele Bergensesteenweg op ons grondgebied van  nieuwe kleinhandelsvestigingen tot slechts 150 m2 en de maximale uitbreiding  van bestaande kleinhandelszaken met 15% (cluster A3 van het VSGB)

2.       de omzetting van de agrarische binnengebieden gelegen  tussen Ruisbroeksesteenweg en Jean Dambrestraat en tussen Jean Dambrestraat en August Detréstraat naar gebied voor “wonen en park” (cluster A4 van het VSGB)

“Toen bleek dat bij de uiteindelijke goedkeuring van het VSGB deze opties behouden bleven heeft de gemeente beroep aangetekend bij de Raad van State. Met een arrest van  15 juli 2014 heeft de Raad van State het verzoek van de gemeente ingewilligd  en de clusters A3 en A4 van het VSGB vernietigd”, zegt burgemeester Luc Deconinck.

De Raad van State oordeelde dat de beperking inzake kleinhandel onvoldoende rekening hield met de vraag naar differentiëring en afstemming met gekende gemeentelijke initiatieven en plannen. “Het gemeentebestuur heeft de bedoeling om haar toekomstvisie voor de kleinhandelskernen en de Bergensesteenweg via gemeentelijk reglementering vast te leggen”, zegt Luc Deconinck.

M.b.t. cluster A4 oordeelde de Raad van State dat nergens aangetoond werd dat er werkelijk een vraag naar bijkomend woongebied in deze zone zou zijn en dat de bestaande gemeentelijke initiatieven niet zouden tegemoet komen aan die vraag. “De gemeente zal de agrarische bestemming van deze zones definitief verankeren in het gemeentelijk RUP in opmaak  ‘Open Ruimte’,  waar beide binnengebieden bestemd blijven als Open Landbouwgebied”, besluit Luc Deconinck.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?