Brandweer zet nieuwe snelle hulp- en signalisatiewagens in

LENNIK – De Lennikse brandweer beschikt al meerdere maanden over twee nieuwe signalisatievoertuigen en een ontzettingsvoertuig. De signalisatiewagens rukken uit van uit de brandweerpost in Lennik en de voorpost van Tollembeek. Daar kunnen de bezoekers van de opendeurdag zondag de nieuwe signalisatiewagen van dichtbij bewonderen.

Vandaag werden de twee voertuigen aan de pers voorgesteld. De wagens zijn intussen al goed gerodeerd en werden al ingezet voor een 750 interventies. De materiaalwagen is in gebruik genomen in juli 2013 en vervangt een voertuig dat al sinds 1985 uitrukt naar ongevallen. De nieuwe wagen kost 80.000 euro waarvan 75% gesubsidieerd door het ministerie van binnenlandse zaken en 25% door de brandweerzone.

De signalisatiewagen kost 60.000 euro en werd op dezelfde manier betoelaagd. “De brandweer mag sinds enkele jaren ook het verkeer regelen bij ongevallen maar werd daardoor verplicht om ook een signalisatiewagen mee te sturen. Dit voertuig wordt dus altijd uitgestuurd naar ongevallen waarbij er een motorvoertuig betrokken is maar kan ook dienen om brandweerlui te beveiligen, die bijvoorbeeld een oliespoor aan het opkuisen zijn. In de wagen bevindt er zich ook een tent om slachtoffers van ongevallen af te schermen. Onze vorige signalisatiewagen was 18 jaar oud en diende nog bij brandweer Halle”, vertelt luitenant Van Laethem.

Kleinere voertuigen

De Lennikse brandweer koos voor kleinere voertuigen dan de vroegere vrachtwagens. “Als we een vrachtwagen zouden kiezen, dan zou die ook met onder meer een kleine kraan moeten uitgerust zijn en dat maakt de zaak veel duurder. Deze kleinere wagen kan vertrekken met twee of drie brandweerlui en kan ook ingezet worden bij technische interventies zoals het leegpompen van kelders, stuttingswerk, CO-metingen, wespenverdelging, een geknelde in een machine en andere interventies behalve ongevallen en branden”, zegt luitenant Danny Van Laethem.

Open deur in Tollembeek:

Zie http://www.persinfo.org/2014/09/11/verkeersveiligheid-centraal-op-opendeur-voorpost-tollembeek


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?