“Dilbeek, een gordel om van te houden”

DILBEEK - Volgende zondag (7 september 2014) organiseert Marnixring-Dilbeek twee wandelingen in en rond Dilbeek. Onder het motto 'Dilbeek, een gordel om (van) te houden', willen de organisatoren de basisgedachte van de oude Gordel nieuw leven in roepen. "We willen het programma van het Gordelfestival, ook al op zondag 7 september, aanvullen met een evenement dat het Vlaams karakter van de Rand ook opnieuw op een sportieve manier beklemtoont.", klinkt het.

Dilbeek was jarenlang een vast vertrekpunt voor de Gordel, het evenement van Bloso waarmee elke eerste zondag van september het Vlaamse karakter van de rand rond Brussel in de aandacht kwam te staan. De Gordel werd sinds de 'splitsing van Brussel - Halle - Vilvoorde' in een nieuw jasje gestoken door vzw De Rand en omgedoopt naar het 'Gordelfestival'. Een leuk initiatief volgens Marnixring, maar volgens hen is de achterliggende Vlaamse boodschap hierdoor helemaal weg en dat betreuren ze.

 "Het is niet omdat het arrondissement eindelijk gesplitst is, dat het overbodig geworden is om aandacht te vragen voor de specifieke problematiek van de massale instroming van frans- en anderstalige inwijkelingen in onze regio," klinkt het bij Marninxring-Dilbeek. "Ook de oprichting van een Brusselse Metropolitane Gemeenschap, de uitbreiding van faciliteiten voor Franstaligen in het nieuwe juridische arrondissement en de specifieke situatie in de 6 faciliteiten-gemeenten laten niet toe om over te gaan tot een HOERA-stemming. Ook de zorgwekkende situatie in het onderwijs in de Rand eist onze bekommernis.  De ontnederlandsing van het lokale onderwijs  moet geholpen worden door meer scholen, meer klassen en meer taal-leerkrachten. De Marnixring vraagt ook aan de nieuwe Vlaamse regering om een veel, veel grotere inzet op vlak van woonnoden voor de autochtone Nederlandstalige jonge gezinnen, wie het nu onmogelijk gemaakt wordt om in hun gemeente van oorsprong te blijven wonen."

Tegen het evenement 'Gordelfestival' heeft Marnixring op zich helemaal niets. Toch willen ze het programma aanvullen door op 7 september de start te kunnen geven voor een jaarlijkse organisatie, die het Vlaams karakter van de Rand, opnieuw op een sportieve manier beklemtoont. Er zijn twee wandelingen uitgestippeld, en is keuze tussen 5 en 10 kilometer. Starten kan tussen 14u en 16u vanop het Patattenveld langs de Levoldlaan in Dilbeek.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?