Jan Boelaert was op zoek naar ruïnes van Hof ’t Alsingen

LENNIK – Niet alleen de nabestaanden maar ook vele Lennikenaren vragen zich af hoe Jan Boelaert in het bos van het oude Hof ’t Alsingen terecht is gekomen. Daar werd hij donderdag door twee wandelaars gevonden terwijl de politie met een helikopter de gemeente uit kamde.  Enkele familieleden legden vele puzzelstukken bij elkaar en alles wijst er nu op dat Jan op zoek was naar de ruïnes van de hoeve.

Zoon Ivo legt uit hoe zijn idee dan toch heeft  geleid tot het terugvinden van het lichaam van zijn vader. “Vader was sterk geïnteresseerd in het cultureel erfgoed. Hij heeft samen met zijn broer nog de geschiedenis van het Kartuizerklooster in Herne geschreven. Ze vonden daarin verwijzingen naar het Lennikse Hof ’t Alsingen. Hij was ook een goede vriend van onder meer Piet Borremans van de Masiuskring.  Vader liet kort voor zijn verdwijning aan zijn broer weten dat hij in het bosje stenen van de verdwenen hoeve had gevonden.  Zijn broer herinnerde zich die woorden en diepte daarom documenten van Piet Borremans op”, zegt Ivo.

Opzoeken

De familie is er van overtuigd dat Jan Boelaert op die bewuste donderdag de ruïnes van het Hof 't Alsingen waarop hij twee jaar terug was gestoten, opnieuw wou bezoeken. Die liggen midden in het populierenbos dat er na de afbraak werd aangeplant. “Hij zocht vermoedelijk het pad dat vanaf het graanveld, dwars door het bos, over een afstand van 500 meter leidt naar de Trontingenstraat, om vandaar naar herberg 't Klosken te kunnen afzakken voor een biertje, zoals zijn gewoonte was. Dat pad is van de zijde van het graanveld niet meer toegankelijk, in het bos compleet overwoekerd, en van de zijde van de Trontingenstraat, op 100m na, overplant met maïs”, vertelt zoon Ivo.

Wandelaars

Jan Boelaert moet daarom een alternatief gezocht hebben in het oefenpad dat de manege wat verderop heeft aangelegd. Aan het eind daarvan is hij een paar meter het struikgewas in gesukkeld. “De twee attente wandelaars, gealarmeerd door de zoeking, met opsporingsfoto's in de hand, zijn vermoedelijk om dezelfde reden afgeweken en zo op het lichaam van mijn vader gestoten. Op die plaats, op privéterrein, passeren dagelijks ruiters die niets hebben gemerkt. Wij troosten ons met de gedachte dat hij vermoedelijk niet veel geleden heeft en dat hij aan zijn einde is gekomen tijdens een van zijn geliefkoosde activiteiten”, zegt Ivo Boelaert."Het beeld dat mijn vader in 'perfecte gezondheid' verkeerde, fit genoeg om urenlang te wandelen, klopt niet. Zijn onverzettelijke wil en zijn nieuwsgierigheid om erop uit te trekken, heeft iedereen misleid."

Antwoord

De familie hoopt met dit verhaal een antwoord te geven op de vele vragen waar heel wat mensen mee zitten.  “We merkten dat het verhaal van onze vader vele mensen raakt en dat velen er zich bij betrokken voelen. Heel wat mensen gingen zelf op zoektocht.  Ook de mensen van het zorgcentrum, waar vader woonde, voelen zich van dichtbij betrokken”, besluit Ivo Boelaert.

De uitvaartplechtigheid voor Jan Boelaert heeft plaats op zaterdag 23 augustus 2014 om 10 uur in de Sint-Kwintinuskerk in Lennik.

Ter informatie:

De naam van het Hof t’ Alsingen komt reeds voor in 1210. Dat er op de Lennikse Markt een bronzen Prins staat heeft te maken met de paardenfokkerij van het hof 't Alsingen. Het was daarvoor gekend evenals de paardenfokkerij van Vollezele.

Met dank aan Joris De Beul van de Andreas Masiuskring voor de documentatie uit het opzoekingswerk van Piet Borremans.

Zie ookhttp://www.persinfo.org/2014/08/13/wandelaars-vinden-lichaam-verdwenen-joannes-boelaert-update

en: http://www.persinfo.org/2014/08/01/politie-zoekt-verdwenen-joannes-boelaert


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?