Parochie vierde 100 jaar kapel van OLV van Lourdes

GALMAARDEN - Donderdagavond werd een gebedsviering gehouden ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.De kapel werd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 gebouwd ter bescherming tijdens de oorlogsjaren en in de hoop dat de vrede onder de volkeren snel zou terugkeren.

Pastoor Andy Penne hield volgende toespraak met passende verwijzing naar de actualiteit. 

“Een honderdjarige vieren is altijd iets bijzonders. 100 jaar worden, het is maar aan weinigen gegeven. Een mens die 100 jaar wordt moet eigenlijk veel geluk hebben want er kan zoveel op een levenspad komen wat het leven kan afbreken. Met een kapel is dat ook zo. Een kapel die 100 jaar wordt is een kapel die ook veel geluk heeft gehad. Ze worden met enthousiasme en voor bijzondere intenties opgebouwd maar bouwers verdwijnen en niet zelden weten nieuwe eigenaars nog van de oorspronkelijke bedoelingen en na verloop van tijd is de glans van het begin weg en verdwijnen de bouwsels. Elk van ons kent helaas van die voorbeelden, ook in Galmaarden zijn helaas al heel wat kapellen verdwenen. Ons dorp kent zovele kapellen, getuigenissen van het christelijk geloof van onze voorouders. Het zou goed zijn als een groep mensen de instandhouding van de kapellen ter harte zou nemen en eigenaars sterken en steunen in de instandhouding van dit religieus erfgoed.

Onze honderdjarige kapel van vandaag heeft de tand des tijds doorstaan dankzij de eigenaars die met liefde en zorg voor de kapel hebben ingestaan. Ik wens hen namens de Kerkgemeenschap daar van harte voor te bedanken. De betekenis van een kapel in de buurt wordt dikwijls onderschat. Al zo dikwijls heb ik van mensen gehoord dat ze een nood hadden en naar een kapel in de buurt zijn geweest waar ze even konden bidden en troost hebben gevonden. Wellicht hebben in deze kapel veel mensen uit de Dorekensstraat en omgeving in de loop van die 100 jaar veel troost en gelovig licht mogen ontvangen. We weten het niet altijd en we zien het niet altijd maar buurtkapellen kunnen heel wat betekenen voor het gelovig leven van onze mensen.

Michel Matthijs heeft een stukje geschiedenis geschreven over deze kapel, de plaat hangt aan de kapel, u hebt die geschiedenis zeker allemaal al gelezen. De reden waarom deze kapel werd gebouwd is nog altijd actueel. Deze kapel werd aan het begin van de eerste wereldoorlog gebouwd ter bescherming tijdens de oorlogsjaren met de hoop dat de vrede onder de volkeren snel zou terugkeren. Het is nog steeds een actuele intentie: herdenken van de oorlogsjaren van de eerste Wereldoorlog en hopen dat de vrede onder de volkeren snel zou terugkeren. Al ligt deze kapel op een uithoek van onze parochie Galmaarden, het mag voor ons dorp een duidelijke plek zijn van herdenken van een van de bloedigste bladzijden uit onze Vaderlandse geschiedenis en van hopen van onze eigen mensen dat het snel voorbij zou gaan.

Voor onze parochie mag het ook naar de toekomst een duidelijke plek zijn om te bidden voor vrede onder de volkeren. Op zovele plaatsen zijn er op dit moment haarden van oorlog: Oekraïne, Israël en Gaza en vooral Irak. Als ik deze week de berichten hoorde en las van wat er daar gebeurt met christenen in Irak, dan gelooft men niet wat men hoort en leest. Het is het onmenselijke ver voorbij met wat radicale moslims doen met christenen.

Ik las het verhaal van een priester die een klein kind had gezien, wat hij had gedoopt, wat doormidden was gesneden, omdat het christen was. Moordpartijen alom. Paus Franciscus heeft woensdag in een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om internationale actie gevraagd om de christenen in Irak te helpen. De paus wijst op ,,de tranen, het lijden en de vertwijfeling van de christenen en andere religieuze minderheden in het geliefde land Irak''. Zeker 100.000 Iraakse christenen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor de soennitische extremisten van Islamitische Staat. De Paus heeft deze week al de internationale gemeenschap opgeroepen in te grijpen in Irak en zo snel mogelijk de hulp sturen die nodig is.

Ook ons land zouden onze verantwoordelijken hun stem moeten laten in horen, hoe klein we als land ook zijn. Ik hoor daar weinig of niets van, ik hoor helaas ook geen veroordelingen van de islamitische gemeenschap hier over wat geloofsgenoten ginds doen. Vreemd, minstens een veroordeling en verafschuwing van die onmenselijke daden kan toch niet teveel gevraagd zijn. De actualiteit waarom eens deze kapel werd gebouwd is er nog steeds. Laten we hier vanavond Moeder Maria, de Koningin van de vrede, vurig en eensgezind bidden voor de gave van vrede. In dankbaar gebed willen we ook die velen gedenken die hier in die 100 jaar hebben gezorgd voor en gebeden bij deze mooie kapel. Amen.”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?