Burgemeesters vragen Vlaamse steun voor federale garanties vliegtuiglawaai

REGIO - De burgemeesters van de Vlaamse Rand rond Brussel maken zich grote zorgen over de gevolgen van het recente arrest tot schrapping van een aantal vluchtroutes over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze uitspraak dreigt op korte termijn te leiden tot een aanzienlijke toename van de lawaaihinder boven de Vlaamse Rand. De burgemeesters van de “getroffen” gemeenten vrezen dat hierdoor het delicate maatschappelijk draagvlak voor de luchthaven van Zaventem – een cruciale economische hefboom voor de regio en het land – dreigt verloren te geraken.

Duurzaam luchthavenakkoord

De burgemeesters vragen dan ook dat de Vlaamse Regering er – in de geest van het kersverse regeerakkoord – alles aan doet om de leefbaarheid van de regio te garanderen en bij de onderhandelaars van een federaal regeerakkoord aan te dringen op een duurzaam luchthavenakkoord. Ze pleiten voor het herstel van het Plan Schouppe, waarbij logisch preferentieel baangebruik gehanteerd werd, en met uitwaaiering van de vluchtroutes. Enkel op die manier kan de rust in de wijde omgeving rond de luchthaven terugkeren en wordt rechtszekerheid hersteld.

Betrokkenheid

Daarnaast willen de burgemeesters structureel betrokken worden bij het beleid omtrent de luchthaven van Zaventem. De burgemeesters zijn immers van mening dat zij goed geplaatst zijn om aan te voelen hoe het maatschappelijk draagvlak het best kan gegarandeerd worden.

De initiatiefnemende burgemeesters engageren zich om deze problematiek begin september aan te kaarten bij alle burgemeesters verenigd in het Toekomstforum Halle-Vilvoorde evenals bij het Vlaams-Brabants provinciebestuur. De burgemeesters zullen middels een schrijven hun ongerustheid kenbaar maken aan de federale onderhandelaars Charles Michel en Kris Peeters en alle partijvoorzitters.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers zijn de burgemeesters van Affligem, Asse, Beersel  Begijnendijk, Bertem, Dilbeek, Galmaarden, Grimbergen, Halle, Huldenberg, Kapelle-o-d-Bos,  Kampenhout, Kortenberg, Machelen,  Meise, Merchtem,  Overijse, S-P-Leeuw,  Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel , Wezembeek-Oppem,  Zaventem en  Zemst

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?