Robot Zora helpt patiënten van Revalidatieziekenhuis Inkendaal

VLEZENBEEK – Eind augustus start er in het Revalidatieziekenhuis Inkendaal een proefproject waarin robots met een menselijke toets hun steentje bijdragen aan de revalidatie van ouderen en kinderen .

De Robot van de firma Qbmt/Qbis werd Zora gedoopt, wat staat voor ‘Zorg Ouderen Revalidatie Animatie’. Dit nieuwe maatje kan nu al heel wat, maar in Inkendaal willen ze hem nog meer op maat laten inspelen op hun  doelgroepen. Dat wordt samen met de makers de  komende maanden en jaren verder uit gewerkt.

Zora kan in het revalidatieziekenhuis een meerwaarde zijn voor kinderen met  leerstoornissen , patiënten met motorische problemen , ... Het kan een nieuwe stimulans zijn die hen extra motiveert om maximaal werk  te maken van hun revalidatie.

Interactief

Dr. Serge Voets is trekker van dit project in Inkendaal. “Zora kan bijvoorbeeld geprogrammeerd worden om bewegingsoefeningen aan te leren om de patiënt te stimuleren. Zo krijgt de therapeut meer tijd om individueel met de patiënten te werken. Zora kan ook ingeschakeld worden in spel- en bezigheidstoepassingen. Het robotje kan ook helpen bij kinderen met leerstoornissen of bij autisme en verwardheid. Het zal interactief met hen werken.  Zora geeft ook groepsoefeningen en toont voor wat de patiënten moeten doen. Als er iets mis loopt, zoals een plotse aanval, slaat hij alarm”, vertelt dokter Voets.

Oogjes

Zora is een sympathiek ogend robotje van een goede halve meter hoog met armen en benen, een hoofdje met ogen. Die ogen zijn kleine camera’s die kunnen filmen om achteraf een therapie bij te stellen.  Ze kunnen op termijn ook ingeschakeld worden bij gezichtsontwikkeling.

Eind augustus arriveert Zora in Inkendaal. Het robotje is al voor allerlei toepassingen geprogrammeerd maar het is de bedoeling dat het in samenwerking met de artsen en therapeuten van het revalidatieziekenhuis verder ontwikkeld wordt en dus nog heel wat zal bij leren.

Zie ook: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2053013

en: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.30194?video=1.1739769


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?