Nieuwe MIVB minibussen voor vervoer van mensen met handicap

BRUSSEL - De MIVB heeft twaalf nieuwe minibussen aangekocht voor het vervoer van mensen met een handicap. Tegen september moeten ze alle twaalf vertrekkensklaar staan. Comfort en veiligheid stonden centraal bij de keuze van de nieuwe busjes.

De MIVB verzorgt al 35 jaar het vervoer van mensen met een handicap. In april van dit jaar werd dit vervoer hervormd op vraag van de Brusselse minister van Vervoer. Onder de naam “TaxiBus” worden 12 minibussen van de MIVB en een honderdtal taxi’s ingezet, speciaal aangepast voor mensen in een rolstoel. De beschikbare uren werden uitgebreid en het reservatiesysteem is sneller en makkelijker.

Overdag wordt TaxiBus hoofdzakelijk verzekerd door de chauffeurs van de minibussen van de MIVB. ‘s Avonds en op zaterdag wordt tegemoet gekomen aan de vraag dankzij een aangepaste taxivloot van het bedrijf Taxis Verts, dat werd gekozen op basis van een openbare aanbesteding.
TaxiBus staat uitsluitend ter beschikking van personen met een handicap die erkend zijn door de FOD Sociale Zekerheid en die een sterk verminderde zelfstandigheid hebben.

Nieuwe minibussen

De vloot minibussen van de MIVB werd in 1978 in dienst genomen en was dringend aan vernieuwing toe. Daarom bestelde de vervoersmaatschappij 12 busjes Mercedes Sprinter bij de firma EvoBus. De minibussen hebben dezelfde “look” als de grotere broertjes met metaalgrijs en brons als hoofdkleuren. Verschil met de buitenkant van de gewone bussen is dat het logo en de naam “TaxiBus” bijzonder duidelijk zichtbaar zijn. Dat is het resultaat van een participatief project in samenwerking met de sectie van Personen met Beperkte Mobiliteit van de Gewestelijke Mobiliteitscommissie. Zij bogen zich over de “look” van de minibus langs de buitenkant. Zij kozen eveneens de naam van de dienst en kaartten het belang van de zichtbaarheid van de naam “TaxiBus” voor slechtzienden aan.

Binnenin is de afwerking van de 12 minibussen gelijkaardig aan deze van de 172 standaard- en gelede bussen die de MIVB momenteel krijgt aangeleverd. Er zijn dus eveneens cognac-oranje zetels en een vloer in parketimitatie. Naast deze 4 stoelen bieden de minibussen ook plaats aan passagiers in een rolstoel. De 4 zetels zijn uitgerust met hoofd- en armsteunen en een driepuntsgordel.

In vergelijking met de oude minibussen zijn de nieuwe binnenin beter verlicht, is er een degelijke verwarming aanwezig én airco. Nog een nieuwigheid is een schuifdeur aan de zijkant om in- en uitstappen ergonomischer te maken.
Achteraan is er, net zoals bij de vorige exemplaren, een inrijlift voor rolstoelgebruikers. Nieuw is dat deze inklapbare inrijliftt voorzien is van gaatjes, waardoor er niet alleen maximaal licht binnenvalt in het reizigerscompartiment maar ook de zichtbaarheid naar achteren toe voor de chauffeur verbetert.
De chauffeurs genieten overigens een specifieke opleiding in het gebruik van de nieuwe bussen.

Reservaties

Een TaxiBus reserveren kan per telefoon op 02 515 23 65 van zodra mogelijk en ten laatste de avond voor het traject om 19 uur. De reiziger geeft zijn vertrek- en aankomstpunt door en het gewenste vertrek- en aankomstuur. De trajecten kunnen worden uitgevoerd van maandagochtend 5 uur tot zaterdagnacht 1 uur. Een informaticatool plant de rit en bepaalt of deze zal worden afgelegd met een minibus of met een taxi, op basis van de andere aanvragen, de bestemming en het tijdstip.

Nog voor het einde van het jaar zal dit ook via internet kunnen gebeuren.

In 2013 namen de minibussen van de MIVB 46.000 ritten voor hun rekening. Op termijn is het doel 66.000 ritten per jaar te verzorgen. Een ritje kost 1,70 euro.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?