Lennikse Jaarmarkt is ouder dan 65 jaar

LENNIK - Op zaterdag 22 november 2014 gaat de 65e editie van de Lennikse Jaarmarkt door. Het blijkt nu dat het de 65e keer is sinds de Tweede Wereldoorlog.  Streekgids Guido Dieudonné ontdekte echter dat de jaarmarkt eigenlijk al minstens 110 jaar bestaat.

Om de geschiedenis van de jaarmarkt van Lennik te illustreren werd er een oproep gedaan naar de bevolking om documenten, affiches, foto's te bezorgen aan het jaarmarktcomité.

Streekgids Guido Dieudonné dook zijn archieven in en vond een zeer belangrijk krantenartikel in de "Gazet van Sint-Quintens-Lennick en het kanton" van 6 november 1904. Er stond een oproep van het gemeentebestuur dat er een "Jaarmarkt van Vee en allerlei Waren" zal plaats hebben op dinsdag 29 november 1904.

Dit betekent dus dat de Lennikse jaarmarkt tenminste 110 jaar oud is en dus van zeer respectabele leeftijd. Ze ging door op de laatste dinsdag van de maand november. Meteen de uitleg waarom ze na de Tweede Wereldoorlog is doorgegaan op de zaterdag voor de laatste dinsdag van de maand november.

Erik O (secretaris van de jaarmarkt) : " Ik was nieuwsgierig hoe de jaarmarkt voor de Tweede Wereldoorlog doorging en ging te rade bij een tachtigjarige. Bleek dat het programma ongeveer hetzelfde was als nu, behalve de nevenactiviteiten. Ondermeer waren er alle dieren aanwezig doch niet voor prijskampen wel voor de verkoop, er waren kramen met verschillende waren en een kermis. Tevens gingen er tenminste twee bals door in zalen in Lennik."

Er kunnen nog steeds documenten, foto's, affiches enz... worden binnengebracht bij de leden van het jaarmarktcomité (Mark Govaert voorzitter in de Deken Verbesseltstraat 9  of bij Erik O, Marktstraat 46)

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?