Drie kunstenaars stelden tentoon in Sint-Pauluskapel

GALMAARDEN – De Sint-Pauluskapel was zondag en maandag voor het eerst het decors voor een kunsttentoonstelling. Roger Schrije, zoon Koen en echtgenote Caroline Monthaye mochten de spits af bijten.

Roger Schrije bracht beeldhouwwerken van zijn beginperiode tot nu. Zoon Koen koost voor beeldend werk. Zijn vrouw, docent fotografie Caroline Monthaye, plaatste enkele mooie foto's in de kijker. Zondag stelde Kris Baert van uit “de biechtstoel”, de drie kunstenaars voor

Koen Schrije, oud-leerlingen van Kris Baert, wist zijn gewezen leraar, met een eenvoudig Facebookberichtje, naar Galmaanden te lokken.

We laten de meester aan het woord:“Zo begon het dus op woensdag 4 juni… Een berichtje van een zeer fijne oud-leerling… Een mix van verbazing en fierheid maakte zich van mij meester. En let op het woord ‘meester’. Want inderdaad ‘meester’, dat was ik midden de jaren tachtig van de afzender van dit bericht. En nu dus, dertig jaar later, deze vraag…

En zoals je kan merken; ik heb ‘ja’ gezegd. En wel meteen. Want na het lezen van dat bericht begin ik in mijn geheugen te graven, op zoek naar de mens achter deze vraag. Op zoek ook naar de familie achter deze mens met deze vraag…

Koen Schrije dus.. Ik zie hem daar nog zitten, in het college van Halle, in mijn klas. En dan haal ik zeer terecht de clichédoos boven. Ik zie voor mij een rustig, braaf ventje, met benieuwde maar boven alles zeer prettig blinkende oogjes. Zijn scores van toen herinner ik mij niet meteen meer. Vanwege zeer lang gelden, maar ook vanwege het feit dat scores en punten voor mij als meester niet het allerbelangrijkste waren. Ik was veel meer bekommerd om het volledige kind, om het totaalplaatje, zeg maar. Hoe is dat kind in de omgang? Is het een blij kind? Een open kind? Een kind met een kritische maar positieve kijk op mensen en dingen? Lacht het, grapt het af en toe? Is dat kind creatief, op de één of andere manier?...

En dus, die scores, daar weet ik nog maar weinig van. Maar het antwoord op al die andere, veel belangrijkere vragen, dat weet ik nog wel… Dertig jaar later… Het antwoord was telkens een volmondig ‘ja’ wat Koen betrof.

Vandaar dus dat ik zeer graag hier sta, vanmiddag. Omdat ik zie en zeker weet dat Koen nog altijd aan al die normen van toen voldoet. Open, kritisch maar positief, èn-boven alles- zeeeeer creatief!!!

En ook omdat ik toen ook zijn fijne broer Kurt in de klas heb gehad. En omdat ik toen ook hun ouders heb mogen leren kennen, tijdens zeer aangename gesprekken op tal van oudercontacten. En toen al vernam ik dat vader Roger het artistieke bloed stevig in de aderen had stromen. Hij vertelde me daar soms eens over. Zonder op te scheppen of te pochen…

En nu staan we hier dus, in deze schitterende locatie, om zo meteen samen te gaan kijken naar de werken van Roger en Koen Schrije en van Caroline Monthaye, de partner van Koen. Hier hangen en staan beeldhouwwerken, schilderijen en foto’s. Al dat fraais schuilt twee dagen lang onder de naam: UNTITLED. Wellicht vanwege de grote verscheidenheid, die moeilijk onder één titel is te vatten. Maar mogelijk ook vanwege het feit dat je bij heel veel van deze werken zelf op zoek mag gaan naar de diepere betekenis ervan. En dat maakt het juist erg boeiend.

Vooraleer de drie artiesten u straks mogen uitnodigen voor een al dan niet hernieuwde kennismaking met hun werken grasduin ik graag nog kort even door hun artistieke carrière.

En telkens heb ik er één citaat van een zekere Bruce Springsteen boven geplakt.. Koen, hoe zou dat komen, Waar haal ik dat vandaan?!!

We beginnen bij ‘het palmares’ van Roger …

From the beginning, I imagined I would have a long work life.

Van bij aanvang , van bij het begin van zijn artistieke loopbaan wist Roger het al…Dit was en is een werk van lange adem, een levenswerk, zeg maar ..

En daar is geen woord van gelogen. Want op deze tentoonstelling kan je kijken naar een overzicht van het volledige oeuvre van Roger.

Roger Schrije is geboren te Sint-Pieters-Kapelle de 04 september 1945.

Hij volgde een cursus tekenen van 1976 tot 1979 aan de Parijse ABC school.

Aan het einde van deze cursus begon hij te beeldhouwen, te restaureren en design meubelen te vervaardigen.
Als thema komen in zijn werken vooral de mens en zijn gevoelens aan bod.
Het gaat veelal over kleine dingen die mensen blij of triest maken en waarin iedereen zich herkent.

Hij nam deel aan verschillende wedstrijden en behaalde er eervolle prijzen.

De Nationale Wedstrijd ‘Maria in beeld’. Leuven 06 april 1989 - Eerste prijs.  (Voor hem eigenlijk zijn belangrijkste prijs, hij won hiermee een reis naar Jerusalem)

Prix d'Art Chrétien 2000. Brussel -Eerste Prijs.

Prix d'Art Chrétien 2002. Brussel - Zilveren Medaille.

Nationale Meubelwedstrijd H.B.B Selectie + eervolle plaats (dec. 1989).

Tweemaal de cultuurprijs van de gemeente Herne.

Verschillende tentoonstellingen in eigen regio en Brussel. 

 

 Er staan verschillende beelden van hem in Vlaanderen.

 - Als je van Gooik naar Herne rijdt op het rond punt in Kokejane staat er een zonnewijzer die hij gemaakt heeft.

- In kokejane aan de kerk / chirogebouwen staat een beeldje dat hij maakte voor de Chiro / jeugd

- Op het plaats in Herne aan het gemeentehuis staat het Karthuiserbeeld die hij gemaakt heeft

- Op  16 april 2013 werd er een beeld onthuld van cypriaan de Rore te Ronse van de hand van Roger Schrije

-restauratie van de kapel aan het dominicanessenklooster te Herne...

 ________________________________________________________________

Caroline Monthaye en Koen wonen hier vlakbij, in het gehucht Sint Paulus. Dat is dus hun link met de kapel en Galmaarden.

En wat wist Bruce over Caroline te verzinnen?

 “She's a walkin', talkin' reason to live.”
 

En Koen zal dat alleen maar beamen, me dunkt.

Dit is een kleine CV van Caroline

- Studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

   Meester in de beeldende kunsten, optie fotografie  2000 – 2004

Post-graduate Program in Arts+Media+Design, Transmedia (Hogeschool Sint-Lukas Brussel) 2004 – 2006 en aan de  Hogeschool Antwerpen

Caroline is docent fotografie aan de kunstacademie van Geraardsbergen en docent fotografie in het CVO in Temse
Ze verzorgde de foto's in het boek van de Galmaardse bloemist Lut Verkinderen . Haar hoofd en haar fototoestel zitten nog boordevol inspiratie. Er komt nog heel wat van haar, wees maar gerust. Dat heb ik gezien toen Koen me eventjes heeft rondgeleid in hun gezellige woning hier vlakbij…
 

En wat is een citaat van Springsteen dat Koen op het lijf is geschreven?

“Talk about a dream,try to make it real”
 

Hij heeft grafische technieken gestudeerd te Halle, 7  jaar opleiding schilderkunst aan de academie De Meiboom van Halle, 1 jaar schilderkunst aan de academie van Zottegem.
 

Wat schreef Willy Verhegge zoal over het werk van Koen?

‘In zijn beeldend werk laat Koen Schrije zich leiden door analogieën tussen menselijke vormen en andere natuurlijke elementen. Hij stelt het onderscheidingsvermogen van de toeschouwer op de proef in nauwkeurige uitvergrotingen waarin kleur, vorm en compositie tot hun essentie worden uitgepuurd.

De fascinatie voor het menselijk lichaam enerzijds en natuurlijke vormen anderzijds weet Koen  telkens opnieuw te vertalen in een sterk vereenvoudigde weergave van deze werkelijkheden.

De schilderijen bespelen de grens tussen abstractie en realisme, tussen droom en werkelijkheid door een expressief kleurgebruik en (on)willekeurig licht erotische verwijzingen.’

 

Ik wil nog eindigen met een absolute topquote van de meester zelve:

You can look but you better not touch…

Maar dat had u zelf ook wel kunnen verzinnen..

Ik ben blij dat ik ooit de leraar was van Koen

 

Ingezonden foto


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?