VIVES houdt slechts 152 Vlaamse gemeenten over

REGIO - Het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (Vives) ontwikkelde een nieuwe methode om te bepalen welke gemeenten men best kan samenvoegen. Het houdt minder dan de helft van de gemeenten over. VIVES combineert gemeenten zelfs over deprovinciegrenzen heen

Het voortbestaan van de provincies en eventuele fusies van gemeenten staan vandaag op de agenda van de Vlaamse onderhandelaars. Vives stelt voor om als uitgangspunt voor fusies de dagelijkse pendelbewegingen tussen de gemeenten te nemen. Onderzoeker Stijn De Ruytter herleidde zo het aantal gemeenten van 308 naar 152. Voeren en de zes randgemeenten liet hij ongemoeid.

De Ruytter komt voor de provincie Vlaams-Brabant uit op 59 in de plaats van 29, Antwerpen gaat naar 40 gemeenten in plaats van 70. Limburg gaat van 43 naar 22, West-Vlaanderen van 64 tot 27, Oost-Vlaanderen van 65 tot 34.

Op een kaartje, dat Het Nieuwsblad publiceert, staan een aantal merkwaardige combinaties van gemeenten.

- Bever-Galmaarden-Herne-Gooik-Pepingen-Halle

- Lennik-Dilbeek

- Opwijk-Asse

- Affligem-Aalst

- Liedekerke-Denderleeuw

- Roosdaal-Ninove

- Ternat-Sint-Pieters-Leeuw en Beersel zouden blijven bestaan.

De Gooikse burgemeester Michel Doomst liet eerder al weten dat hij niet warm loopt voor een fusie. Merkwaardig is dat de toenmalige burgemeester Stefaan Plateau enkele jaren geleden aan zijn partijgenoten een fusie tussen Dilbeek en Lennik heeft voor gesteld.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140713_01177549


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?