Bouwhistorische studie over Leeuwse hoeve ‘Mechelsgat’

SINT-PIETERS-LEEUW - De werkgroep voor Streek- en Volkskunde publiceerde een bouwhistorische studie over de vierkantshoeve  ‘Mechelsgat’ aan het kruispunt van de Pepingsesteenweg en de Brabantsebaan. Deze studie is gebaseerd op de masterproef van Vicky De Bodt, die daarmee afstudeerde aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen.

Vicky De Bodt, uit Sint-Pieters-Leeuw , voelt zich al lang aangetrokken tot historische hoeves. “Ik wilde voor mijn master iets dicht bij huis doen. Ik kwam al zo veel voorbij aan de hoeve Mechelsgat, dat gebouw fascineerde mij. Vooral de witte muren en de blauwe trokken mijn aandacht”, vertelt Vicky.

In 2010 begon ze haar zoektocht in de archieven maar dat leverde weinig informatie op. “Bovendien was het interieur helemaal twintigste-eeuws. Ik besloot de hoeve dan de plaatsen in de context van de geschiedenis van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Ik maakte ook vergelijkingen met andere historische hoeves uit de streek”, zegt Vicky. De eindconclusie van de thesis is eerder ontnuchterend. “Bouwhistorisch heeft de hoeve geen grote waarde meer maar we konden wel een interessant beeld geven van de landbouwgeschiedenis in de streek”, besluit Vicky.

Vicky deed in het begin een beroep op de werkgroep voor Streek- en Volkskunde. “We gingen op zoek in de bibliotheek en konden haar een beetje helpen. Vicky kon ook wat informatie putten uit de vorige uitgaven van ons tijdschrift ‘Leuwe’ maar dan moest ze verder op zoek gaan. Enkele jaren later kreeg ik weer een mail waarin ze ons liet weten dat haar opzoekingswerk af was”, vertelt secretaris Gilbert Pické van de werkgroep voor Streek- en Volkskunde.

De  vlot geschreven en rijk geïllustreerde studie van 153 pagina’s leidt de lezer rond in het gebouwencomplex en licht de geschiedenis, die er mee verbonden is, toe. Kostprijs voor niet leden van Lewe: 5 euro, te storten op rekening: BE26-0910-1163-0329 van gemeentebestuur Sint-Pieters-Leeuw. Ook verkrijgbaar in de hoofdbibliotheek of bij de werkgroep voor Streek- en Volkskunde, tel: 02-377.97.10 of heemkunde@sint-pieters-leeuw.be

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?