Nieuwe MIVB-bussen bieden reizigers extra comfort

BRUSSEL - In september zullen de eerste exemplaren van de 172 splinternieuwe bussen het net van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB komen versterken. De bussen moeten heel wat extra comfort bieden aan de reizigers.

De MIVB stelde gisteren de prototypes voor van de standaard- en de gelede bussen, die met extra deuren, verzorgde materialen en voldoende plaats voor reizigersinformatie de harten van de reizigers moeten stelen. Een groot gedeelte van deze bussen komt in de kersverse stelplaats 'Klein Eiland' in Anderlecht.

De 172 bussen (79 gelede bussen en 93 standaardbussen) die de MIVB bij EvoBus, een filiaal van Daimler bestelde, komen vanaf september toe in Brussel. Ten laatste op 31 december 2014 moeten alle 172 voertuigen geleverd zijn. Ze zullen de capaciteit tijdens de spits verhogen met 20 procent.

De nieuwe bussen zijn enerzijds nodig om een honderdtal oude bussen te vervangen en anderzijds om de stijging van het aantal klanten te kunnen opvangen. Dankzij de extra voertuigen kunnen de frequenties op de drukste lijnen verbeteren en zal het comfort verder toenemen.

Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB: “We hebben niet alleen naar de technische prestaties gekeken. Er gaat ook veel aandacht naar het comfort van de nieuwe bussen: lederen zetels, imitatieparket op de vloer, volledige LED-verlichting in de bus en een extra deur om de doorstroming van de reizigers te vergemakkelijken. En vlakbij de chauffeur zijn er zes plaatsen voor zwangere vrouwen en mensen die wat moeilijker te been zijn.”

Buitenkant

De “look” van de buitenkant van de nieuwe bussen is volledig conform de huisstijl van de andere recente MIVB-voertuigen. Nieuwigheid is dat de standaard Citaro voortaan drie deuren heeft in plaats van twee, wat zorgt voor een betere verdeling van de reizigers in de bus en ook voor vlotter in- en uitstappen.

Om de bestemming en het lijnnummer van de bus duidelijk te kunnen zien, zijn er bestemmingsaanduiders vooraan, op de flanken van de bus en achteraan.

Capaciteit

De nieuwe gelede bus telt 105 plaatsen, waarvan zo’n 38 zitplaatsen. De standaardbus kan 66 mensen vervoeren, waarvan er 27 kunnen zitten.

Interieur

De binnenkant van de nieuwe bussen heeft een elegante afwerking. Er werd gekozen voor lederen zetels, net zoals in de trams T3000 en T4000, maar dan in een cognac-oranje tint die ook prima past bij de bussen. Op de vloer ligt bruin imitatieparket dat mooi contrasteert met de rest van het interieur. De nieuwe bussen krijgen dezelfde lederen handgrepen als de boa-metrostellen en de T3000/T4000-tramstellen waardoor reizigers die rechtstaan zich makkelijk kunnen vasthouden.

Om te zorgen voor voldoende klaarheid aan boord, zijn de bussen volledig uitgerust met LED-verlichting binnenin. De plafondrondingen zijn in een lichte kleur (lichtgrijs) geschilderd. Op het vlak van reizigersinfo werd gekozen voor een groter formaat TFT-schermen binnenin, om alle informatie ruim te kunnen weergeven. Ten slotte is er ook luchtverfrissing aan boord, zowel voor reizigers als voor de bestuurders.

Euro 6

De nieuwe bussen bieden uitstekende milieuprestaties. Ze voldoen reeds aan de Euro 6-norm, de strengste Europese norm die momenteel van kracht is. Bovendien koos de MIVB voor motoren die 10 tot 15 procent minder brandstof verbruiken.
De 172 bussen die nu geleverd worden zijn de laatste reeks dieselbussen die de MIVB bestelde. Ze engageerde zich om vanaf 2015 over te schakelen op een andere technologie voor de aandrijving. Voor de toekomstige bestellingen wordt in eerste instantie geopteerd voor hybride exemplaren, om in een later stadium mogelijk naar elektrische bussen te evolueren.

Remise 'Klein Eiland'

De nieuwe bussen krijgen gedeeltelijk onderdak in de kersverse remise « Klein Eiland », aan de Industrielaan in Anderlecht. Met deze remise verwerft de MIVB dus ook een stelplaats voor haar bussen in het zuiden van het Gewest. In het noorden kan de MIVB al bussen stallen in Haren, in het Oosten in Delta en in het Westen in Jacques Brel. Om het aantal kilometer die een bus zonder reizigers moet afleggen te verminderen, is het nuttig om de remises te verspreiden.

Zodra de MIVB de nodige vergunningen op zak heeft zal ze aanpassingen doen om de voormalige GLS-gebouwen om te toveren tot een heuse busremise. Dat betekent dat de poorten moeten worden vergroot en er toegangshellingen moeten komen. Binnenin worden lokalen ingericht voor de bestuurders. Voorts zullen 10 onderhoudsstanden dienen voor klein onderhoud.

Een gedeelte van de loods krijgt een lagere vloer, omdat er ook 3 tank- en 2 wasstraten komen. Dankzij de lage vloer zullen de bussen makkelijker kunnen binnenrijden. Op de bestaande parking komen perrons en luifels, die het mogelijk maken er alles samen 95 bussen te parkeren (39 standaardbussen en 56 gelede bussen). De werken moeten klaar zijn in februari 2015, datum vanaf wanneer het depot geëxploiteerd zal worden.

Job Day voor buschauffeurs

De komst van de nieuwe bussen heeft voor gevolg dat de MIVB volop op zoek is naar extra buschauffeurs. Tegen 2015 wil de vervoersmaatschappij nog 132 buschauffeurs aanwerven. Binnenkort organiseert de MIVB op vrijdag 11 juli een speciale Job Day voor buschauffeurs. Vereisten: minstens 21 jaar zijn, een rijbewijs B op zak te hebben, minstens lager secundair onderwijs, functionele kennis van de tweede taal, stressbestendig en klantgericht.
Deelnemers kunnen bellen tot 9 juli op weekdagen tussen 9 en 12 uur en 14 en 17 uur op het gratis nummer 0800 12 765. De MIVB biedt een baan met toekomstmogelijkheden, een uitgebreide interne opleiding, een gevarieerd uurrooster en een aantrekkelijk loon.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?