Fietsersbond wil trager verkeer in Langestraat in afwachting aanleg fietspaden

GOOIK / GALMAARDEN / HERNE - De Fietsersbond vraagt zich af of er ooit fietspaden komen op de Langsetraat (N272). In afwachting van de aanleg ervan wil Fietsersbond het snelheidsregime van 70 naar 50 km/u brengen.

De N272 tussen Kester en Vollezele, beter gekend als de Langestraat, is een erg drukke verbindingsweg waar naast auto's, ook Lijn-bussen en vrachtwagens rijden. “Fietsers zijn er weinig te zien maar dat is logisch op deze lange straat zonder fietspaden, die bovendien in zone 70 km/u ligt. Door de drukte is fietsen er niet aangenaam. Door het hoge snelheidsverschil, tussen gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer, is het er bovendien niet veilig. Om fietsers meer veiligheid te geven is het 30/50/70-principe een goede basis. Bij 30 km/u zijn fietspaden niet altijd noodzakelijk, bij 50 km/u wel en bij 70 km/u zijn gescheiden fietspaden een absolute must”, zegt Marc Van Acker van de Fietsersbond.

Te snel

De Fietsersbond voerde snelheidsmetingen uit in de Langestraat richting Vollezele precies daar waar de zone 70 pas begint. Bijna 30 procent reed er te snel. De gemiddelde snelheid is daar 67,1 km/u. Een motorrijder haalde er 116 km/u en een autobestuurder 89 km/u.

“Het Gooikse mobiliteitsplan uit 2002 bevat onder meer het STOP-principe en veel lof voor fietsverkeer, met voorstellen om her en der fietspaden aan te leggen. Twaalf jaar later is daar maar bitter weinig van te merken. Veilig fietsverkeer is blijkbaar geen prioriteit voor de “Parel van het Pajottenland”. Mobi plannen zijn er niet voor niets, ze dienen ook uitgevoerd te worden”, betoogt de Fietsersbond.

De organisatie wijst de Gooikse burgemeester Michel Doomst, burgemeester van Gooik op zijn verantwoordelijkheid. “Hoe ver staat het met de plannen voor de aanleg van de broodnodige fietspaden langs de N272? In afwachting van de aanleg willen we, omwille van verkeersveiligheid, een wijziging van het snelheidsregime van 70 naar 50 km/u. Met een beetje witte en zwarte verf kan dat snel geregeld zijn. Maar we laten graag het initiatief aan de burgemeester”, besluit Van Acker.

Gemeenten

Burgemeester Doomst bevestigt dat er een project rond fietspaden loop. “Wij zien ons aandeel zitten. Er zijn dit jaar al drie werkvergaderingen geweest waarop de plannen zijn voorgesteld en besproken. Het gaat om een immens werk met nogal wat onteigeningen”. Een snelheidsbeperking tot 70 km/u. ziet Doomst niet zitten. “Het gaat om een doorgangsweg. We moeten wel de snelheid verder in het oog houden want de omwonenden klagen er terecht over. Onbemande camera’s zouden kunnen helpen maar blijkbaar gebeuren er daar niet genoeg ongevallen om die weg op de lijst te krijgen.”

Ook burgemeester Pierre Deneyer wil dat er voet- en fietspaden komen. “Als we in Galmaarden een weg vernieuwen, leggen we ook voet- en fietspaden aan, als de bewoners het vragen. Op de Langestraat aan de Spieringenberg is er trouwens al een voetpad aangelegd. Voor de Langestraat zou er ook een alternatief langs veldwegen moeten mogelijk zijn. Maar het is moeilijker werken als er zo veel partijen bij betrokken zijn.” Voor Herne is het aandeel in de werken eerder beperkt. “Maar we gaan mee in het verhaal”, zegt burgemeester Kris Poelaert.

Weinig vooruitgang

“Hoewel de gemeenten Gooik, Galmaarden en Herne het fietspadenproject van de N272 alle drie in hun mobiliteitsplannen opgenomen hebben, en zij d.m.v. een ‘module 12’ van de Vlaamse overheid de nodige kredieten konden krijgen om het project uit te voeren, stelden wij vast dat er weinig vooruitgang was in het dossier. Daarom heeft het AWV beslist om zelf een studieopdracht uit te schrijven. Ook de aanbesteding voor de werken zelf zal AWV zelf doen”, zegt woordvoerder Anton De Coster van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Het concept werd recent in de studieopdracht in grote lijnen afgesproken. Op basis van de resultaten, en in samenspraak met de gemeentebesturen werd beslist dat er vrij liggende fietspaden komen die van de weg worden gescheiden door een lage groenvoorziening.

“De komende maanden werkt het studiebureau de grondplannen verder uit. Daarna moeten er onteigeningen gebeuren, dus het project zal, als alles vlot verloopt ten vroegste over drie jaar uitgevoerd kunnen worden”, zegt De Coster.

Snelheid

Voorbij het centrum van Tollembeek en bij de uitloper van Kester bevinden zich vandaag al twee stroken van 50 km/u. AWV is geen voorstander om van de overige stukken ook zones 50 te maken, omdat het wegbeeld van de N272 zich daar niet toe leent. “De weg is te breed en te recht om er een snelheid van 50 km/u af te dwingen. De gemeente Galmaarden deelt deze visie. Als de weginrichting er niet op voorzien is, heeft het geen zin om signalisatie i.v.m. een snelheidsbeperking van 50 km/u te plaatsen omdat deze niet gerespecteerd zal worden. Bovendien zal daarom de snelheidsbeperking ter hoogte van de bebouwde kommen, waar het echt noodzakelijk is, ook veel minder gerespecteerd worden omdat je dan geen verschil meer krijgt tussen de verschillende zones. Het wegbeeld moet voor zich spreken, dat is een belangrijke regel bij het invoeren van snelheidsbeperkingen”, besluit Anton De Coster.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?