Dilbeekse schoolkinderen leren overleven in Dilkom

DILBEEK - Vanaf september start het Dilbeeks zwembad (Dilkom) met een nieuw zwemconcept voor de organisatie van het schoolzwemmen voor alle Dilbeekse basis- en kleuterscholen. Kort samengevat kan je stellen dat 'Leren zwemmen' in eerste instantie eerder 'opleiden tot veiligheid' zal worden.

'Waterveilig' is de nieuwe boodschap in heel het concept : kinderen krijgen zwemles om te leren overleven in het water.  Het nieuwe zwemconcept wordt wetenschappelijk ondersteund : 4 universitaire zwemexperts, gegroepeerd in 'Baan 4'  benadrukken het belang van opleiding naar 'watersafety'. Zij hebben wetenschappelijk ondersteunde bouwstenen klaarliggen , die parallel aan de visie van het Dilbeeks zwembad de kracht van de nieuwe methode bevestigen.

Met deze nieuwe methode zullen alle leerlingen in het 2de leerjaar 'kunnen zwemmen'.

"Ouders van jonge kinderen hebben maar 1 vraag : 'ons kindje moet zo snel mogelijk kunnen zwemmen' ; hiermee bedoelen ze dat het kindje zo snel mogelijk 'veilig moet zijn in het water'", zegt Stef Desmet, directeur van Dilkom. "Het nieuwe concept geeft een duidelijk antwoord op deze vraag : 'wij leren de jonge kinderen zo snel mogelijk overleven'."

In het eerste leerjaar zullen de meeste kinderen al 'kantveilig' zijn. In de praktijk gebeurt het leren overleven in 3 stadia :

1. De kleuters uit de derde kleuterklas starten met de voorbereidende stappen : zij krijgen een speelse vorm van 'watergewenning' aangeboden. Hiermee leren de 5-jarigen op een uitdagende manier het hoofd onder water steken, drijven en zich voortbewegen met handen en voeten zodat ze bij een onverwachte plons veilig terug naar de kant kunnen zwemmen.
2. In het eerste leerjaar zullen de meeste kinderen op deze manier al 'kantveilig' zijn, zij zijn dan goed op weg naar een verdere stap in hun eigen waterveiligheid. Een afstand van 25m overbruggen wordt hier de uitdaging.
3. In Dilkom zullen alle leerlingen in het 2de leerjaar effectief 'waterveilig' zijn : alle 7-8 jarige leerlingen zullen in diep water durven springen, ter plaatse kunnen drijven én 25m al zwemmend overbruggen.

Eenmaal waterveilig, wordt de focus gelegd op :

- een verbetering van de zwemtechniek om efficiënter te zwemmen en langere afstanden te kunnen afleggen
- een voorbereiding op de nodige veiligheid bij verschillende watersporten. Zo leren de leerlingen progressief vanaf 8j bijvoorbeeld hoe ze zich kunnen bevrijden uit een gekantelde kayak, hoe te zwemmen met kledij of met een reddingsvest en op welke manier ze hindernissen kunnen nemen op en onder water.

In Dilkom gebeuren de lessen leeftijdoverschrijdend. Dit betekent dat kinderen in niveaugroepen worden ingedeeld onafhankelijk van hun klas en leeftijd. Zo krijgt elk kind les op zijn niveau. Het zwemonderwijs wordt op deze manier méér dan 'leren zwemmen'; het is een opleiding die de jongsten snel waterveilig maakt en alle kinderen voorbereidt op een levenslange, veilige vrijetijdsbesteding in, op en onder water.

Dilkom : een schoolvoorbeeld voor Vlaanderen

Dat dit in Dilbeek mogelijk wordt, is geen toeval : de gemeente is al vele jaren een voorbeeld van goede samenwerking tussen alle partijen met een sterk uitgebouwd schoolzwemsysteem. De gemeente zorgt voor gratis busvervoer en betaalt een deel van de kostprijs Het zwembad organiseert de zwemlessen en geeft les met eigen professioneel opgeleide zwemlesgevers.De scholen zorgen ervoor dat zij bij het opstellen van hun schoolprogramma prioriteit geven aan het zwemuurtje.

Het Dilbeeks zwembad wil een voortrekker zijn om in heel Vlaanderen de maatschappelijke vraag rond schoolzwemmen te dynamiseren. Wetenschappelijke studies uit de Vlaamse universiteiten en hogescholen bevestigen het belang van deze ommekeer in het gedachtegoed rond zwemmen. Samen met alle partners is er een duidelijke visie omtrent zweminitiatie ; hierbij staat 1 element centraal : de veiligheid van elk kind.

(Foto : Archief)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?