Halle en Sportoase ondertekenen overeenkomst zwembad Nederhem

HALLE - In Halle wordt al jarenlang gesproken over de bouw van een zwembad.  Vandaag is het een historische dag in het dossier. Met de ondertekening van de overeenkomst tussen de stad Halle en de nv Sportoase wordt een belangrijke stap gezet naar de eigenlijke realisatie van het project. Na lange onderhandelingen heeft de stad  de nv Sportoase uitgekozen om dit langverwachte project te realiseren. Aan de zoektocht naar de geschikte contractspartij is een complexe procedure voorafgegaan die enige tijd in beslag nam.

Start werken

Op 25 april 2014 heeft de Vlaamse regering de opdracht voor de realisatie van het project toegewezen aan de nv Sportoase. Vandaag volgt de plechtige ondertekening van de overeenkomst.  De werken starten zo snel mogelijk na het verkrijgen van de bouw- en milieuvergunning – die Halle in principe nog dit jaar verwacht.

Sportief aanbod

In het gebouw op de site van Nederhem zal een zwembad, een fitnessruimte en een cafetaria worden ondergebracht. Op het gelijkvloers vinden we het zwembad dat zich richt op verschillende doelgroepen (clubzwemmers, schoolzwemmers, kleuters, senioren , minder validen, …).

Het zwembad bestaat uit een sportbad, een instructiebad met verstelbare bodem, een recreatiebad met glijbaan, een kleuterbad en diverse wellnessfaciliteiten zoals sauna, Turks stoombad, … Het sportbad is een 25 meter bad met acht zwembanen.

De groepskleedkamers bevinden zich in de kelderverdieping. Op het gelijkvloers zijn er verschillende individuele kleedkamers, familiekleedkamers en kleedkamers toegankelijk voor mindervaliden. Het gehele zwembadcomplex wordt aangepast aan de noden van  minder validen.

Op de eerste verdieping worden de cafetaria en de danszaal gebouwd. De fitnessruimte bevindt zich op de tweede verdieping.

Toegangsgeld

Sportoase rekent op ongeveer 170.000 à 200.000 vrije zwemmers per jaar. Inwoners van de stad Halle betalen 4,5 euro toegangsgeld. Op die manier kunnen ze gebruik maken van alle zwembaden en de recreatieve en wellnessfaciliteiten. Niet-inwoners betalen 6 euro voor hetzelfde aanbod.

Financiering

Het totale investeringsbedrag van het hele gebouw bedraagt ongeveer 15,5 miljoen euro. De stad Halle betaalt gedurende 30 jaar een beschikbaarheidsvergoeding aan de nv Sportoase, die in het eerste jaar 1.160.000 euro bedraagt. Jaarlijks ontvangt de stad ongeveer 360.000 euro subsidie van de Vlaamse Gemeenschap.

Voorgeschiedenis

Aan de basis van het project ligt de oprichting van het Sportinfrastructuurfonds van de Vlaamse Gemeenschap in het kader van het decreet van 23 mei 2008 betreffende een inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering.

Het  Sportinfrastructuurfonds wil meer zwembaden creëren  door middel van publiek-private samenwerking tussen een lokale overheid enerzijds en een privaatrechtelijke projectvennootschap anderzijds. Deze samenwerking houdt in dat de private partner instaat voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van de sportinfrastructuur in ruil voor een jaarlijkse tussenkomst in de financiering door de stad. Deze tussenkomst noemen we de beschikbaarheidsvergoeding. Deze vergoeding wordt gedeeltelijk gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. De stad Halle sloot hiertoe een overeenkomst met de Vlaamse Gemeenschap die in haar plaats optreedt als aanbestedende overheid.

Opdracht

De overheidsopdracht werd in oktober 2009 gelanceerd. Op 10 december van dat jaar werden 5  kandidaatstellingen ontvangen. In augustus 2010 selecteerde het college van burgemeester en schepenen 3 inschrijvers voor de verdere procedure. Op 3 september 2010 werden de 3 inschrijvers uitgenodigd om een offerte in te dienen. Dit deel van de procedure liep tot eind 2011. Na verschillende besprekingen van de offertes werden op 20 juli 2012 de twee resterende inschrijvers uitgenodigd om een BAFO (zogenaamd best and final offer) in te dienen. Dit gebeurde aan de vooravond van kerstmis 2012. Uiteindelijk werd de nv Sportoase als voorkeursbieder aangeduid en konden de onderhandelingen worden opgestart om het project een definitieve invulling te geven. Deze onderhandelingen werden in het voorjaar van 2014 afgerond.

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?