Open-VLD ‘vermoedt’ bodemvervuiling op Paddenbroek

GOOIK  - Oppositiepartij Open-VLD denkt dat de omgeving van het ‘Natuur Educatief Centrum Paddenbroek’ vervuild is door een stort van de Buurtspoorwegen. De partij eist daarom een bodemattest bij de aankoop van de grond van het centrum.

“Wij willen een bodemattest zien  waaruit blijkt dat er geen bodemverontreiniging aanwezig is , zoals dit bij elke doordeweekse aankoop van onroerende goederen het geval is. Het is een publiek geheim dat de vroegere  buurtspoorwegen in het gebied "Paddenbroek" een zogenaamd "tramstort" hadden, waar ze jarenlang allerlei afval hebben gedumpt tot tientallen meters hoog”, zegt Donald Stockmans van Open-VLD.

 Open Vld kreeg de toelating om op een aanpalend terrein van het  Natuur Educatief Centrum een  spade in de grond te steken.  “Het resultaat is koolzwarte aarde met restanten van metaalelementen. Bovendien troffen we aan de perceelgrens een zwaar vervuilde beek aan met koperkleurig water en een geïmproviseerd bruggetje ondersteund door afgedankte autobanden. Ook blijken bepaalde fruitbomen in het domein gewoon af te sterven”, zegt Stockmans .  Open Vld eist dat het  gemeentebestuur een bodemonderzoek laat uit voeren vooraleer tot  de aankoop over te gaan.

Trambedding

Volgens burgemeester Michel Doomst ligt de oude stortplaats op een terrein dat 150 meter verder ligt. “Er is mij op geen enkel moment, door de mensen die met Paddenbroek bezig zijn, iets dergelijks gemeld. Het is natuurlijk zo dat er overal aan de oude trambeddingen zwarte stenen te vinden zijn. Bij de verkoop moet er zeker een bodemattest afgeleverd worden”.

Huidig eigenaar Piet Chrispeels is verbolgen over de uitlatingen van de oppositiepartij. “Het is bedenkelijk ze dat 80 jaar later plots boven water halen.  Het stort lag vroeger in Zwartenbroek in Lennik. Daar staan er nu 20 huizen op. Iemand heeft daar ook groenten gekweekt, die tot vorig jaar werden aangeboden op de boerenmarkt in Gaasbeek. Later is het stort verhuisd naar de omgeving van Paddenbroek. Van de jaren 1950 hebben mijn grootvader en oom er aardappelen, bieten en andere gewassen gekweekt. Het was een stort waar er aarde van de trambanen en afval uit de ateliers van de buurtspoorwegen werd gebracht, maar geen industrieel afval. Er is een poel met een rijke fauna en flora. De koeien drinken van het water. Alle fruitbomen staan er gezond bij”, weerlegt Chrispeels.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?