Woninginbraken spectaculair gestegen in Halle

HALLE - Uit de voorstelling van het jaarverslag van de lokale politiezone Halle blijkt dat 2013 een bijzonder zwart jaar was op vlak van wonininbraken. In vergelijking met 2012 steeg het aantal effectieve inbraken en pogingen met maar liefst 48,5 procent. Het is de grootste stijging van de afgelopen jaren. Gelukkig viel er ook goed nieuws te melden.
 
In 2012 stelde de lokale politiezone Halle nog 172 woninginbraken of pogingen vast, vorig jaar steeg dat cijfer naar maar liefst 404. "We werken in onze politiezone reeds meer dan vijf jaar met een specifiek actieplan rond dit fenomeen", stelt korpschef Johan Vanwezer. "Toch mag dit de afgelopen jaren niet meer baten. De stijging van het aantal inbraken is dan ook een fenomeen dat de grenzen  van onze politiezone overstijgt. Al blijkt wel dat de stijging van het aantal inbraken in Halle wel één van de grootste is."
 
Vooral het aantal inbraken in huizen schoot te hoogte in, het aantal inbraken in appartementen bleef nagenoeg stabiel. De politie zal, ondanks besparingen waardoor heel wat pensioneringen niet zullen vervangen worden en er onder andere geen vakantietoezicht meer gedaan kan worden, er toch alles aan doen om het aantal inbraken te laten zakken. Er werd een nieuw actieplan opgestart waarbij onder andere campagnes zullen worden gevoerd om de meldingsbereidheid van de inwoners te verhogen. Er komen ook infosessies met heel wat tips voor nieuw- en verbouwers. Ook het aantal specifieke patrouilles zal worden opgetrokken.
 
Maar er was ook goed nieuws gisterenavond. Zo was er vorig jaar bijvoorbeeld een zeer sterke daling van het aantal autoinbraken en diefstallen in handelszaken. Het aantal misdrijven tegen de lichamelijke integriteit, dat zijn bijvoorbeeld vechtpartijen en geweld tegen overheidspersonen, staat ook op het laagste pijl in 5 jaar. Ook de diefstallen van fietsen en bromfietsen zijn gezakt.

Nieuws melden Adverteren op Persinfo?