Galmaarden tien jaar eigenaar Baljuwhuis

GALMAARDEN – Het Baljuwhuis is al tien jaar in de handen van de gemeente Galmaarden. Aan de ingang van het Baljuwhuis werd er daarom een gedenkplaat onthuld.

Burgemeester Pierre Deneyer (CD&V) kreeg op 1 januari 2003 telefoon van toenmalig gedeputeerde Jean-Paul Olbrechts. Die vertelde hem dat de provincie Vlaams-Brabant het Baljuwhuis wou verkopen en vroeg of Galmaarden geïnteresseerd was.

Op 19 januari 2004 werd dan de aankoopovereenkomst ondertekend. Het provinciaal trefcentrum werd veranderd in een gemeentelijk ontmoetingscentrum.

Geschiedenis

Het Baljuwhuis zelf bestaat eigenlijk al sinds 1627. Heemkundige Michel Matthijs weet te vertellen dat graaf Richardot en zijn gemalin het ’s Herenhuys bouwden. “Het grafelijk landgoed deed waarschijnlijk dienst als verblijf bij een bezoek aan de streek. Ook in troebele tijden was het een vluchtoord. Meerdere baljuws hebben er verbleven”, legt hij uit.

Ondertussen zijn er al enkele gebouwen bijgekomen. In 1973 verkocht de familie Olemans, de toenmalige eigenaar, het gebouw aan de intercommunale Haviland. Uiteindelijk droegen zij het in 1977 over aan de provincie.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?