Burgemeester vergeet trouwfeest

LENNIK - Marjolijn Props uit Dilbeek en Arnout Volckaert uit Lennik hadden hun huwelijk wat anders voorgesteld. Ze zijn nu op huwelijksreis maar op zaterdag 26 april stonden ze voor de gesloten deuren van het Lennikse gemeentehuis. De burgemeester was op dat moment een rondleiding aan het geven in het Vlaams Parlement.

Moeder Lidwine De Saedeleer doet het verhaal. “Op 26 april om 10.30 uur werden wij in Lennik in het gemeentehuis verwacht voor het burgerlijk huwelijk van onze dochter Marjolijn met Arnout Volckaert. In de namiddag om 13.30 uur was het kerkelijk huwelijk gepland in de Verrijzeniskerk van Sint-Jans-Molenbeek, onze parochiekerk. Wij wonen zelf in Dilbeek”.

Het moest een mooie plechtigheid worden met een oude wagen en zelfs een ceremoniemeester. “Maar in Lennik vinden ze blijkbaar zo'n burgerlijk huwelijk wat 'overbodig'. De burgemeester was het zelfs 'vergeten', zegt mevrouw De Saedeleer.  De betrokken ambtenaar contacteerde burgemeester Irina De Knop (LB-Open-VLD) maar zij was in Brussel een rondleiding aan het geven in het Vlaams Parlement voor de liberale vereniging ‘Er Even uit’. Eerste schepen Heidi Elpers (CD&V) was ook niet beschikbaar want zij zat op een partijcongres van de CD&V. De tweede  schepen Johan Limbourg (LB-Open-VLD) was niet bereikbaar en piloot-schepen Yves De Muylder (CD&V) bevond zich in het buitenland. Uiteindelijk moest schepen Filip Van Ginderdeuren (LB-Open-VLD)  een proper hemd en de schepensjerp aantrekken om het huwelijk met ruime vertraging te voltrekken.

“Ik was op weg om boodschappen te gaan doen maar wilde hen uit de nood helpen.  Ze waren blij met te zien aankomen. Zoon Pieter Jan had in afwachting al wat de rol van burgemeester over genomen.  Gelukkig had ik als eens een huwelijk voltrokken zodat ik een beetje wist hoe het moest. Ik vond het ook belangrijk hen te helpen want zonder burgerlijk huwelijk kon ook de kerkelijke trouw niet door gaan”, vertelt Filip Van Ginderdeuren.

De ouders van  Marjolijn schreven een boze mail naar het schepencollege. “Beseft de burgemeester wel wat zij op zo'n dag veroorzaakt? Dat de traiteur ,die wij thuis om 11.30 uur gevraagd hadden voor een korte middagreceptie, voor de gesloten deur stond. We konden de geplande familiefoto's in de tuin niet meer laten nemen omdat wij op tijd in de kerk wilden zijn voor het kerkelijk huwelijk.  Een uur vertraging op zo'n dag kan je niet meer kan inlopen, ook al zijn wij flexibel. We vroegen ons op een bepaald moment in het gemeentehuis af of wij de hele verdere dag maar moesten afblazen. Je kan immers niet huwen voor de kerk als je niet voor de wet gehuwd bent”, zeggen Jean-Pierre en Lidwine Props-De Sadeleer.

 “Wij hebben het volste respect en een woord van dank voor de bediende die de zaak wilde redden én voor de vierde schepen, de heer Filip Van Ginderdeuren, die dan ter elfder ure (het was dan bijna 11.30u) toch opdaagde. Nee, wij vinden Lennik bij nader inzicht toch geen leuke gemeente om te wonen”, besluiten Marjolijns ouders.

Zie ook: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/1.1959652

Foto's: Bram Tack


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?