Gratis Wifi-toegang op Grote Markt

BRUSSEL - Sinds gisteren genieten de bezoekers van de Grote Markt van een gratis Wifi-verbinding. Tijdens de volgende maanden zullen nog andere symbolische plaatsen van Brussel uitgerust worden met dezelfde dienst

Yvan Mayeur (PS) en Mohamed Ouriaghli (PS) hebben de Wifi-verbinding van de Grote Markt geopend. Dit project kadert in het numeriek programma van de Stad dat als ambitie heeft de hoofdstad tot “Smart City” op te werken.  Dit concept is vervat in het meerderheidsakkoord en strekt ertoe voordeel te halen uit de beschikbare technologieën, zonder de toekomstige te verwaarlozen.

De veralgemening van het Wifi-gebruik in openbare ruimten is een middel dat daartoe bijdraagt.  De ontwikkeling van “Bru Wifi”, zijnde een publiek Wifi-netwerk, strekt ertoe om alle gebruikers, zowel inwoners als voorbijgangers, gratis toegang te verschaffen tot het Internet en dit bij middel van hun mobiele toestellen. Praktisch gezien:

Vijf antennes werden opgesteld rond de Grote Markt. Er is geen paswoord of gebruikersnaam vereist. Het volledig gratis netwerk kan tegelijk ongeveer 1.000 gebruikers bedienen. Een gebruiksduur van twee uren is voorzien

 Dit is nog maar een begin

De Grote Markt is nog maar een eerste stap.  Andere plaatsen zullen volgen :

·         Het Muntplein in juli

·         Het De Brouckèreplein in juli

·         Het Vossenplein in oktober

·         Het Rouppeplein in oktober

·         Het Emile Bockstaelplein in oktober

Deze invoeringen vertegenwoordigen een uitgave van € 201.000 verdeeld als volgt: € 141.000 aan investeringen (de studies, de plaatsingskosten en de dienst) en € 60.000 terugkerende kosten. Op termijn zal de welkomstpagina van de publieke Wifi publiek verbonden zijn met de aankondigingen van de verschillende activiteiten en evenementen, zodat de gebruiker daarvan zijn voordeel kan doen.

Nog andere “Smart”-projecten

Wifi is slechts één van de onderdelen om van Brussel een “Smart City” te maken.  Andere (r)evoluties zullen volgen . Het platform Open Data (http://opendata.bruxelles.be/page/home/) is on line sinds enkele weken.  Dit laat toe een honderdtal gegevensdata / -spelen te consulteren.  Om op grond van de uitgedrukte wensen dit nog uit te breiden zal een “Hackathon” (een wedstrijd van toepassingsontwikkelingen) worden georganiseerd tijdens de week van de mobiliteit, weze het het week-end van 19, 20 en 21 september,  dit teneinde  de wedijver van de ontwikkelaars op te wekken.

De site van de Stad wordt weldra Web Responsive Design, d.w.z. op dezelfde wijze consulteerbaar onafgezien van het middel (zowel bij wijze van een PC, dan per smartphone of tablet). De dematerialisatie van sommige administratieve stappen voor de Brusselaars. De herinrichting van de grote lanen is de gelegenheid om nieuwe technologieën van informatie en communicatie in te voeren betreffende de stedelijke planificatie van de openbare ruimte en de stadsinfrastructuren.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?