"Geen plaats meer voor Rock Ternat in het festivalland"

TERNAT - Vzw De Nieuwe Retro, de organisatie achter Rock Ternat, liet vanavond weten dat de editie van 2013 ook de laatste was. Het festival zal dus na 21 edities ophouden te bestaan.

Rock Ternat 2013 klokte af op 9.000 bezoekers, dat zijn er een pak minder dan in de absolute topjaren waarin het festival nog 15.000 feestvierders aantrok. Voor de organisatie kwam deze enorm terugval aan als een mokerslag. "Het is met oprecht veel spijt in het hart, maar een dergelijke financiele tegenslag komen we echt niet meer te boven," zegt Kim De Wever, voorzitter van de organisatie. "Rock Ternat heeft altijd strak gebudgetteerd, zonder excessen hebben we telkens geprobeerd een kwaliteitsvol festival op poten te zetten. We zijn echter afhankelijk van heel wat factoren zoals het aanbod van nationale en internationale groepen op de festivalmarkt, inkomsten van sponsors, van tickets, van drankverkoop, het weer... Ook de editie van 2013 hadden we met volle overtuiging georganiseerd maar de veranderende festivalmarkt heeft gemaakt dat een festival zoals Rock Ternat niet meer levensvatbaar is."

Steeds moeilijker
Die veranderde festivalmarkt maakt het organiseren van een festival bijzonder zwaar. "We moesten elk jaar opnieuw steeds meer vaststellen dat heel wat omgevingsfactoren het organiseren van een festival moeilijker maken", zegt Kim. "Zo is er de toenemende reglementering, de steeds stijgende logistieke kost en het beperkt aanbod van nationale en internationale groepen met een stijgende kostprijs."

Schuldenberg

Ondanks de tegenvallende editie van 2013 deed de organisatie er nog alles aan om door te gaan, zo werd onder andere een #IkwilnaarRT14 campagne gelanceerd op verschillende sociale media-platformen. "Ondanks heel wat fijne reacties kon dit het tij niet keren, want ook het financiële resultaat is te zwaar tegenvallend om nog een nieuwe editie op poten te zetten. Het tekort voor de editie 2013 bedraagt zo'n 170.000 euro. Na aftrek van eigen middelen van de vzw blijkft er een tekort van 69.000 euro. We hebben dan ook beslist om de vzw gerechtelijk te laten ontbinden. Op die manier kunnen we streven naar een maximale uitbetaling van de schuldeisers."

vzw De Nieuwe retro wil alle sponsers, andere partners, het gemeente- en provinciebestuur en het publiek via deze weg bedanken voor al die fijne jaren en herinneringen.

Goesting

De afscheidnemende organisatie zal in de toekomst dus geen festival van de grootte van Rock Ternat meer organiseren. "De zin om het Ternatse publiek te entertainen is uiteraard wel nog aanwezig", zegt De Wever. "Samen met een aantal van de huidige organisatieleden onderzoeken we of een kleinschaliger initiatief in de toekomst nog mogelijk is. Maar dergelijk project zal al zeker niet voor 2014 zijn. Misschien daarna."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?