Erotische taferelen ontdekt in klooster Ter Loo

BELLINGEN – In de eetzaal van de zusters van het klooster in Bellingen hangen er twee erotische taferelen aan het plafond. Die zijn recent ontdekt nadat er een afschermende laag plaaster was weg gehaald. Vermoedelijk werden de liefkozende zeemeerminnen voor de blikken van de zusters afgeschermd toe ze in 1920 hun intrek namen in het klooster dat voordien een kasteel was.
'We vroegen ons al lang af welk tafereel er zich onder die laag plaaster zat', vertelt Frans Cerstelotte, secretaris van de De heemkundige kring vzw Bellingahaim, dat het oude klooster beheert. 'De rest van de plafondversiering was wel nog zichtbaar. 'We deden een beroep op een Braziliaanse restaurateur, die ook aan de restauratie van de basiliek in Halle werkt. Ze heeft de bedekking minutieus weg gehaald en iedere fase om het half uur gefilmd', vertelt Cerstelotte.
Omdat er niet veel geweten is over de geschiedenis van het kasteel is het ook een raadsel wanneer en in wiens opdracht de taferelen er werden aangebracht.

Wandeling
De heemkundige kring vzw Bellingahaim en Pasar organiseren jaarlijks een wandeldag vanuit ontmoetingscentrum Ter Loo, Kareelstraat 21 te 1674 Bellingen.  Op zondag 27 april bieden ze 2 gegidste wandelingen aan die starten om 14 uur op de parking van het OC.
De eerste wandeling is  een sportieve wandeling van 10 km. Deze kreeg de naam “Kapel-Ten-Teut-wandeling” en loopt door het mooie landschap van Bogaarden en Heikruis. De tweede is een culturele wandeling van 4 km. Tijdens deze wandeling kunnen we de restauratie van de O.L.Vrouwekerk (abdijkerk van Cantimpré)  en de abdijhoeve bewonderen. Is dit niet je eerste bezoek aan deze historische locatie dan kan je nu de volgende fase van de restauratie van dit patrimonium ontdekken. Het is indrukwekkend om cultuur en natuur te combineren.
Boeken en foto’s
Na de wandeling kan je nagenieten  met een bier , koffie of stukje taart op de rustige en authentieke binnenkoer van het kasteel-klooster. Er is een boekenstand  voorzien met onder meer  publicaties over de streek en uitgestippelde wandelingen, allemaal vertrekkend en eindigend in Ter Loo. Eveneens kan je die zondag in het OC ook een fototentoonstelling over “ Jongeren in Palestina “ meepikken.
Iedereen is van harte welkom. De deelname is gratis. Meer info: Jacqueline Smismans (0494 03 24 88) of bellingahaim@gmail.com


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?