Politieraad Druivenstreek keurt plaatsting ANPR-netwerk goed

OVERIJSE / HOEILAART -  De politieraad heeft in zitting van gisteren de aankoop van een netwerk met intelligente camera’s van het type ANPR op het grondgebied van de gemeenten Hoeilaart en Overijse goedgekeurd. De politiezone Druivenstreek is de eerste zone in de provincie Vlaams-Brabant die dergelijk netwerk plaatst.

Er worden in Overijse en Hoeilaart op 12 strategische plaatsen camera’s voorzien. Nog dit jaar zullen op 8 invalswegen in totaal 18 bewakingscamera’s en 18 ANPR-camera’s geplaatst worden. Na een eerste evaluatie zal volgend jaar beslist worden of het netwerk wordt uitgebreid.  Burgemeesters Dirk Brankaer en Tim Vandenput zijn tevreden met de beslissing. De investering voor 2014 bedraagt 350.000 euro.

Hoe werkt dergelijk netwerk?

De ANPR-camera’s herkennen en registreren de nummerplaten van alle voertuigen die voorbijrijden. Alle data worden gecentraliseerd in het hoofdcommissariaat van Overijse waar de informatie zal gebruikt worden in de strijd tegen de diefstallenplaag en voor het opsporen van niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen. Via de noodcentrale 101 zullen de politiepatrouilles op het terrein onmiddellijk over bepaalde informatie kunnen beschikken. Denk maar aan gestolen voertuigen of nummerplaten, voortvluchtigen, veroordeelde chauffeurs,…

John Van Erck, korpschef van de politiezone is zeer blij met de beslissing. Sinds 2009 wordt er reeds met succes gewerkt met een mobiele ANPR-camerawagen. Naast het vast netwerk wordt binnenkort nog een 2de mobiele ANPR-camera ingezet in de strijd tegen de criminaliteit. Deze 2de camera zal geplaatst worden op een ‘discreet politievoertuig’. Op deze wijze willen we in de PZ Druivenstreek onopvallender verdachte gedragingen kunnen benaderen.

Bij het gebruik van de ANPR- technologie wordt rekening gehouden met de verschillende wetgevingen zoals de Camerawet, de Privacywet en de Wet op het Politieambt. Dit wil zeggen dat de gegevens die geregistreerd worden maximum 30 dagen zullen bewaard worden en dat de beelden in real time enkel door of onder toezicht van politiemensen mogen bekeken worden.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?