'Hecht Herne' plant projecten voor een beter Herne

HERNE - Een groep Hernenaren wil onder de noemer (H)echt Herne initiatieven nemen om een grotere betrokkenheid te creëren onder de inwoners. Hun acties, die ze In juni voorstellen, moeten alleszins de gemeenschap ten goede komen.

Na wat overleg en het maken van afspraken komen stilaan structuren en bedoelingen zichtbaar. 'We willen in essentie inspireren en engageren zonder een denktank te willen zijn. ‘We willen ons vooral inzetten voor onze gemeente en vooral ook andere inwoners daar toe stimuleren. Dat kan op diverse manieren, maar moet altijd ingevuld worden op een positieve en consequente wijze. Enkel en alleen op deze wijze geraken we vooruit. Het doel is Herne naar een hoger niveau te tillen’, vertelt  communicatieverantwoordelijke Tania Stadsbader.'

De initiatiefnemers houden de lippen op elkaar als het over de concrete projecten gaat. Daarmee pakken ze in juni uit omdat ze geen wilde plannen willen lanceren. Maar die plannen zullen moeten beantwoorden aan de gekozen vier kernwaarden: authenticiteit, veerkracht, respect en verbondenheid. De plannen zijn ze nog aan het toetsen op haalbaarheid.

Woensdagavond werd er alvast een beginselverklaring ondertekend door 26 mensen. “Het is een heterogene groep, een allegaartje van zeer verschillende talenten. Er zijn, afhankelijk van de expertise, nog meer mensen welkom in de groep en niemand is verplicht om zich voor de volle 100 procent te engageren’, vertelt Tania Stadsbader  .

Binnen (H)echt worden er nu werkgroepen opgericht om haalbare projecten uit te werken. Daarbij zullen er ook oplossingen voor het kostenplaatje moeten gevonden worden. Een eerste zichtbaar initiatief is alvast de website www.hechtherne.eu, dat een platform waarmee de werkgroep kan communiceren met de inwoners.

Meerjarenplan

Mooie plannen zijn het zeker.  'De toekomst zal uitwijzen waar het ons brengt, maar ik geloof erin ', zegt burgemeester Kris Poelaert’, die zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken kan wegsteken. 'Dit is niet alleen uniek voor een gemeente, we gaan ook echt projecten realiseren’, voorspelt de burgervader.

Gemeenten zijn tegenwoordig verplicht om een meerjarenplanning op te stellen en dat moeten ze ook voorleggen aan inwoners die niet politiek geëngageerd zijn. 'Op die voorstelling was er een veertigtal mensen aanwezig en al snel werd duidelijk dat de inwoners meer wilden dan even een uitzicht op een vooropgesteld plan. Uit de navolgende gesprekken bleek dat velen bereid waren tot  veel meer', besluit burgemeester Poelaert.

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?