Dierenasiel heeft bedenkingen bij nieuwe belastingsregel

HEIKRUIS – Het dierenasiel in Heikruis heeft alle mogelijke dieren. Honden, katten, paarden, geiten, kippen…

Maar al deze opvang kost natuurlijk veel geld. Om de asielcentrums wat extra steun te geven besloot Minister Koen Geens om een nieuwe belastingmaatregel in te voeren.

Dierenasiel FSPCA bestaat bijna drie jaar. ‘We hebben in die drie jaar al een hele hoop dieren opgevangen. Sommige blijven hier omdat we geen nieuwe thuis vinden, maar we laten geen dieren inslapen. Enkel als ze ongeneeslijk ziek zijn,’ aldus Ingrid Peetermans, voorzitter van FSPCA dierenasiel.

Inkomsten

‘Wij werken vooral met vrijwilligers. Er is geen geld om mensen te betalen die hier vast zouden werken. De enige inkomsten die we hebben komen uit donaties, een deeltje subsidies en de contracten met gemeenten en steden. Hoewel we alle honden en katten inenten en zorgen dat ze steriel zijn en ook de paarden moeten verzorgd worden het eten moet betaald zijn. Dus we houden geen geld over.’

Daarom houden ze ook een spaghettiavond en een zomerbarbecue. ‘En vanaf mei houden we tijdens het weekend een terras open bij goed weer, om ook zo wat extra inkomsten te hebben.’

Belastingregel

De nieuwe belastingregel van Minister van Financiën Koen Geens zou ervoor zorgen dat er geen belastingen meer betaald moeten worden op aankopen die bij een vzw gedaan worden, zoals advertenties en het afsluiten van contracten. ‘Maar dat helpt ons niet zoveel om de lippen boven water te houden. Het zou beter zijn mocht de btw-last volledig wegvallen.’ De minister beloofde wel na te kijken of een btw-vrijstelling een optie is voor kleine vzw's zoals FSPCA.

Mensen die het dierenasiel willen steunen kunnen altijd een bezoekje brengen aan de webstie www.fspca.be of een bezoekje brengen aan het asiel in Neerstraat 42 in Heikruis. 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?