“Gaat polyvalente zaal voor op onze veiligheid?”

Lennik - In de elfde editie van de internetkrant Lennikse Tribune legt N-VA-Lennik² uit waarom de fractie voor de bouw van een nieuwe politiehuis stemde voor de politiezone Pajottenland  terwijl de vertegenwoordigers van de Lennikse meerderheid zich onthielden en het punt wilden laten uitstellen naar de volgende legislatuur.

Het in stand houden van een performant politiekorps in het Pajottenland kost geld. Toch geven de zes gemeenten, die deel uitmaken van de zone Pajot, minder uit aan politie dan het Vlaamse gemiddelde. Door het landelijke karakter van de streek is de financiële armslag van de gemeenten niet groot en moet de politiechef steeds originele oplossingen zoeken.

Minderwaardige huisvesting

Reeds meer dan 10 jaar is de huisvesting van de politiedienst één van de grote pijnpunten. Vroeger waren de diensten verspreid over de sites Lennik, Kester en Vollezele. Om te besparen werd alles geconcentreerd op een zo centraal mogelijk gelegen locatie, de oude rijkwachtpost en de rijkswachtershuizen in Kester. Het huidige politiegebouw verkeert in een zodanig slechte staat dat er  moet uitgekeken worden naar een nieuwe huisvesting. Daarenboven wil de Regie der Gebouwen het oude rijkswachtgebouw verkopen.

De politiechef tekende verschillende scenario’s uit om tot een oplossing te komen. In alle scenario's zal de bijdrage van de gemeenten gevoelig stijgen.  De politieraad weerhield het scenario om een gebouw op te richten vanaf 2017. “Dit werd goedgekeurd door alle vertegenwoordigers van de zes gemeenten behalve door de vertegenwoordigers  van het Lenniks bestuur Irina De Knop en Kelly Van Vlaenderen (Open-VLD) en  Heidi Elpers (CD&V) die zich onthielden. Zij willen dit verschuiven naar de volgende legislatuur”, zegt raadslid Erik O.

Veiligheidsmiddelen

De N-VA – Lennik²- fractie steunt, samen met om de andere partner-gemeenten,  het voorstel van de Politiezone Pajottenland. “Een degelijk veiligheidsbeleid houdt in dat men investeert in de veiligheid en de middelen voorziet om dit zo goed mogelijk uit te voeren. Meer dan een derde van de criminaliteit in de zone Pajot speelt zich af in Lennik, veiligheid is dus zeker aan de orde in onze gemeente. We wensen de solidariteit te behouden met de buur- gemeenten”, zegt Erik O.

Zaal

“Tijdens de verkiezingsperiode veiligheid als prioritair punt naar voor schuiven en erna het naar de vergeetput verwijzen is geen toonbeeld van degelijk beleid. Klaarblijkelijk is voor het huidige Lenniks bestuur het bouwen van een polyvalente zaal veel belangrijker dan de veiligheid van haar burgers”, stelt Erik O vast.

Goede huisvesting bevordert dienstverlening

Raadslid Fried Ringoot verwoordde tijdens de politieraad nog een bijkomende reden: " Het gaat niet enkel om het budget. Eén ding wordt uit het oog  verloren, namelijk de menselijkheid en het feit dat de politiemensen geconfronteerd worden met een moeilijke werksituatie.

De omstandigheden waarin vandaag gewerkt wordt haalt de motivatie van de politiemensen naar beneden. Mensen hebben het altijd over dienstverlening. Wanneer de politie goed gehuisvest is, verhoogt dit de motivatie en de  doeltreffendheid. Dit  niet mag uit het oog worden verloren".

Meer is te lezen in: http://lenniksetribune.be/onewebmedia/De%20Lennikse%20Tribune%20-%202014%20-%204.pdf


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?