Burgemeesters zien fusie niet zitten

PAJOTTENLAND - De burgemeesters van Galmaarden, Pepingen, Roosdaal en Gooik hebben geen enkele intentie om een fusie te vormen. ‘De mensen bewaren nog graag hun eigen identiteit,’ aldus Pierre Deneyer, burgemeester van Galmaarden.

Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur wil kleine gemeenten aansporen om te fusioneren. Maar daar zijn niet alle burgemeesters voor te vinden. Vooral de timing van het bericht is op zijn minst opvallend omdat het binnen zeven weken verkiezingen zijn.

Gemeenten zijn tegen

Roosdaal en Gooik vinden het plan waardeloos. Roosdaals Burgemeester Christine Hemerijckx: ‘Dat is precies alsof Europa zou zeggen dat elk land minstens 10 miljoen inwoners moet tellen om te blijven bestaan. Dan zou België ook niet meer meedoen.’

Ook burgemeester Michel Doomst van Gooik vindt het een slecht idee. ‘Politiek gaat steeds verder staan van de mens uit de straat en ik ben er van overtuigd dat groter ook niet automatisch goedkoper betekent.’

Pepingen zou eerst wat meer concrete informatie moeten hebben voor ze het idee bespreken. ‘Maar we werken al met gemeentes samen op meerdere vlakken en dat vind ik tot nu toe meer dan haalbaar. We hebben nog geen problemen tot nu toe,’ aldus burgemeester Eddy Timmermans.

Besparingen

Ondertussen heeft een kleine berekening ons geleerd dat we met een fusie veel geld zouden kunnen besparen. Als de gemeenten Bever, Herne, Galmaarden, Pepingen, Lennik en Gooik een fusie zouden vormen zou de burgemeester ongeveer 83.653,61 euro verdienen. Nu dat alle gemeentes apart zijn verdienen de burgemeesters samen 275 424,80 euro. De fusie zou dus voor een loonsbesparing zorgen van 191 777 euro.

Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA) vindt het wel een goed idee omdat er ondertussen al zoveel intercommunales zijn tussen verschillende gemeentes dat ze even goed kunnen fusioneren. 

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?